basis naar compleet

— donderdag 19 mei 2016, 15:50 | 0 reacties, praat mee

Google wil vergeetrecht niet uitbreiden

Justin Sullivan / AFP

Google gaat in beroep tegen een bevel van de Franse privacywaakhond CNIL, om het 'vergeetrecht' wereldwijd toe te passen. Dat blijkt uit een blog van Kent Walker, hoofdadvocaat van Google. Volgens het bedrijf zou het vreemd zijn als zoekresultaten verdwijnen in landen waar het vergeetrecht niet in de wet staat. Laatste wijziging: 19 mei 2016, 15:56

Afgelopen maart kreeg Google nog een boete van 100.000 euro opgelegd omdat het bedrijf zoekresultaten alleen binnen de Europese Unie verbergt. Via de internationale variant van Google waren alsnog verwijderde resultaten te vinden.

Het Europese Hof oordeelde in 2014 dat gewone burgers in Europa de mogelijkheid krijgen om informatie die niet langer relevant of verouderd is, uit zoekmachines te laten verwijderen.

“We houden ons aan de wetten van de landen waarin we opereren”, schrijft Walker. “Maar als de Franse wet wereldwijd geldt, hoe lang duurt het dan totdat andere landen - die misschien minder open en democratisch zijn - eisen dat hun informatiewetten ook wereldwijd gaan gelden?”

De zaak komt nu te terecht bij de Franse Conseil d’État te liggen. Dat is de hoogste rechtbank voor administratieve rechtszaken. Meer bij NU.nl

Lees ook: Een nieuwe industrie: Recht op vergeten

Bekijk meer van

Google Frankrijk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.