— maandag 16 mei 2011, 09:04

Onderzoek naar Britse publicatieverboden

In Groot-Brittannië groeit de ophef en kritiek over de zogenoemde superinjunctions, een speciaal vonnis van een rechtbank waardoor media niets kunnen publiceren over een bepaald onderwerp en ook berichtgeving over het vonnis strafbaar wordt. De juridische constructie bestaan al langer, maar kwamen vorige maand in het nieuws door de BBC-presentator Andrew Marr en eerder al door oliehandelaar Trafigura. "Het is klassenjustitie", vindt media-advocaat Mark Stephens. De kosten van ruim 100.000 pond zijn niet voor iedereen te betalen, stelt hij. Volgens hem zijn er zo'n tweehonderd superinjunctions uitgevaardigd in de laatste drie à vier jaar. Maar door anonieme twitteraars zijn die amper te handhaven. De hoge Britse rechter Lord Neuberger leidt een onderzoek naar het gebruik van superinjunctions. Dat moet uitwijzen of de publicatieverboden de vrijheid van meningsuiting beperken. Meer bij ANP via De Telegraaf / De Morgen

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.