— donderdag 9 april 2020, 15:17 | 0 reacties, praat mee

Google moet Franse uitgevers betalen bij hergebruik van nieuwsfragmenten

© Pixabay

De Franse mededingingsautoriteit Autorité de la concurrence oordeelde donderdag dat Google Franse uitgeverijen en persbureaus moet betalen voor het hergebruik van nieuwsfragmenten uit hun berichtgeving.

“De praktijken van Google hebben de perssector ernstig en directe schade berokkend, terwijl de economische situatie van uitgevers en persbureaus kwetsbaar is”, zei de concurrentiewaakhond in een verklaring.

Het Amerikaanse technologiebedrijf zei dat het zou voldoen aan de uitspraak, die volgde op een klacht van vakbonden die Franse persuitgevers vertegenwoordigen.

Vorig jaar stopte Google met het weergeven van nieuwsfragmenten van Europese uitgevers in zoekresultaten voor Franse gebruikers, om te voldoen aan een nieuwe Europese auteurswet.

Er worden al jaren juridische procedures uitgevochten over deze kwestie. Uitgevers stellen dat Google gratis meelift op producties van anderen, Google beargumenteert steeds dat ze uitgevers juist meer bezoekers bezorgen. De zoekmachine geeft originele journalistieke verhalen inmiddels wel een hogere prioriteit geven in zijn zoekresultaten.
Meer bij Reuters

Bekijk meer van

Google Frankrijk

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.