— donderdag 26 september 2019, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Google gaat niet betalen voor verwijzen naar artikelen in Europese zoekmachine

AFP

Google zal ondanks de in maart aangenomen wijzigingen aan de Europese auteursrechtenwet niet betalen voor het verwijzen naar artikelen van uitgevers. Er komt een andere weergave van de stukjes tekst die Google hergebruikt in eigen diensten. Laatste wijziging: 8 oktober 2019, 11:17

Er wordt al jaren gesteggeld over wie nu het meeste voordeel heeft: Google, omdat het gratis meelift op producties van anderen, of uitgeverijen die meer verkeer naar artikelen krijgen en daar advertenties kunnen verkopen.

Uitgevers willen van zoekmachines en sociale media geld zien voor het hergebruik. Dat geld is bovendien hard nodig in een sector waar de inkomsten dankzij internet onder druk staan, aldus de uitgevers.

De nieuwe wet voorziet overigens in het overnemen van een kort fragment. Google zegt dat het niemand geld vraagt om geïndexeerd te worden en het met die gedachte ook niet zal betalen als iemand op een link klikt.

Frankrijk is het eerste Europese land dat de gewijzigde wetgeving doorvoert. In een Frans- en Engelstalige blogpost zegt hoofd nieuws Richard Gingras dat het Google daarom binnen Frankrijk de weergave van artikelen in Google News wijzigt.

Links naar artikelen zullen binnen Frankrijk niet langer gepaard gaan met een korte inleiding of thumbnail van een foto. Dat blijft zo, tot uitgeverijen Google vertellen welke vorm ze liever hebben, aldus Gingras.

Hij wijst erop dat Google in Europa elke maand acht miljard bezoekers naar nieuwssites doorstuurt. Gingras citeert onderzoek van Deloitte dat becijferde dat elke klik een uitgever tussen 4 tot 6 cent aan potentiële inkomsten oplevert.

“Daar vraagt Google niks voor”, stelt Gingras. Hij verwijst uitgevers naar een supportpagina, waarop wordt uitgelegd hoe uitgeverijen kunnen beïnvloeden welke informatie straks in Google zichtbaar zal zijn. Het ligt voor de hand dat Google deze methodiek hanteert in andere landen die de wetswijziging op nationaal niveau doorvoeren. Landen hebben nog tot 2021 de tijd de nieuwe auteurswetgeving te bekrachtigen.

Bekijk meer van

Google Europese Unie Auteurswet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.