e learning nvj

— dinsdag 12 oktober 2021, 13:43 | 0 reacties, praat mee

Google klaagt Epic Games aan na omzeilen van verplicht betaalsysteem

Fortnite. Maatregelen die fabrikant Epic Games nam om de verplichte afdracht te omzeilen leidde tot een slepend juridisch gevecht.

Hoewel de definitieve uitkomst van de rechtszaak tussen Apple en Epic Games over betaalsystemen nog ongewis is, heeft Google besloten Epic Games om identieke reden aan te klagen. Het bedrijf bood gebruikers een alternatief betaaloptie aan, dat Google's eigen transactiesysteem omzeilde. Laatste wijziging: 12 oktober 2021, 13:57

Epic Games maakt het populaire gratis spel Fortnite, maar verdient vooral aan spullen die in het spel worden aangeschaft. Zowel Apple als Google dwingen ontwikkelaars die in hun app stores willen staan hun eigen betaalsystemen te gebruiken. Apple en Google romen een flink deel van die inkomsten af, respectievelijk 15 en 30 procent.

Epic Games besloot vorig jaar een alternatief betalingssysteem te implementeren om die afdracht te omzeilen. Het werd prompt uit de softwarewinkels van Apple en Google gegooid. Daarbij verloor Epic Games toegang tot miljoenen potentiële klanten. Google wil via een rechtszaak Epic Games laten betalen voor gederfde inkomsten, meldt NU.

In de aanklacht stelt Google dat de gamebouwer vrij is een andere winkel of distributiekanaal te kiezen. Dat klopt, maar het is in praktische zin onmogelijk - of voor de meeste gebruikers in ieder geval te bewerkelijk - om een ongeautoriseerde app op iOS en Android-apparatuur te installeren.

Ongeveer een maand geleden oordeelde de rechter in een tussenuitspraak dat Epic Games onvoldoende heeft aangetoond dat Apple een illegale monopolist is. Het grote marktaandeel van 55 procent en “buitengewoon hoge winstmarges” bewijzen nog geen monopolistisch gedrag, aldus de rechter in die zaak. “Succes hebben is niet verboden”, stelt de rechter.

Epic Games ging tegen die uitspraak in beroep. De rechter droeg Apple wel op ontwikkelaars meer directe toegang tot eindgebruikers te geven, onder meer door externe links toe te staan naar alternatieve betalingsmethoden. Daar is Apple weer ontevreden over.

Ondertussen keert het tij tegen de afdracht en verplicht gebruik van betalingssystemen. In onder meer Zuid-Korea, India en Nederland wordt gekeken naar dit systeem. De Europese Commissie heeft het beleid van Apple en Google ook in het vizier.

De Autoriteit Consument & Markt verwacht eind dit jaar hun onderzoek naar de Apple AppStore af te ronden. De rechtszaak bracht vorig jaar alvast één voordeel voor uitgevers: Apple verlaagde de afdracht naar 15 procent.

Bekijk meer van

Google Fortnite Epic Games Apple

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.