word studentlid

— woensdag 1 september 2021, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Zuid-Korea verbiedt monopolie Apple en Google op transacties in app-stores

Zuid-Korea verbiedt monopolie Apple en Google op transacties in app-stores
Het slepende conflict tussen Apple en Fortnite-maker Epic Games leidt tot fundamentele wijzigingen in het app-storebeleid. Voorlopig alleen in Zuid-Korea. | Epic Games

Een recente wijziging in de Zuid-Koreaanse Telecomwet verbiedt het monopolistische partijen als Google en Apple om bedrijven te dwingen in hun app-stores enkel hun betalingssystemen te gebruiken. De wijziging biedt ook uitgevers kansen het heft in eigen handen te nemen. President Moon Jae-In zal de wijziging op korte termijn bekrachtigen. Laatste wijziging: 1 september 2021, 09:16

Een coalitie van bedrijven en app-makers, waar ook Epic Games deel van uitmaakt, noemt de Zuid-Koreaanse wetswijziging een gigantische stap vooruit rond mededinging.

De ‘Coalition for App Fairness’ hoopt dat wetgevers in Amerika en de Europese Unie het voorbeeld volgen om een gelijk speelveld te maken voor iedereen die app-stores moet gebruiken.

Wie actief wil zijn in de App Stores van Google of Apple moet zich momenteel conformeren aan hun eisen. Daarnaast vragen de bedrijven commissies van tientallen procenten op elke transactie, of dat nu de aankoop van een app is of diensten bínnen die app, zoals abonnementen.

Als de wetswijziging is doorgevoerd kunnen monopolisten als Apple en Google niet langer hun eigen betaalsysteem verplichten. Uitgevers en app-makers zouden dan gunstiger voorwaarden kunnen afspreken met creditcard-bedrijven of een betaaldienst als PayPal.

Er loopt in de Verenigde Staten een rechtszaak tussen Apple en fabrikant Epic Games, maker van het populaire gratis spel Fortnite. Epic Games verdient het meest met spullen die mensen binnen dat spel kunnen kopen, maar Apple roomde 30 procent van elke transactie.

Epic Games implementeerde uit onvrede daarover een eigen betalingssysteem in hun Fortnite-app en werd prompt uit de Apple App Store verwijderd. Daarmee verloor Epic Games toegang tot potentieel honderden miljoenen gebruikers wereldwijd. De rechtszaak die volgde bracht alvast één voordeel voor uitgevers: Apple verlaagde de afdracht naar 15 procent.

De stap in Zuid-Korea kan, indien het navolging krijgt in andere landen, een fundamentele machtswijziging betekenen. Uitgevers ijveren al langer voor gunstiger voorwaarden. Met het Zuid-Koreaanse precedent kunnen ze om soortgelijke wetgeving vragen.

Bekijk meer van

Zuid-Korea Google Epic Games Apple

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.