— vrijdag 28 augustus 2015, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Google: klachten EU ongefundeerd

Patrick Seeger / EPA

Ruim vier maanden nadat bekend werd dat de Europese Unie officieel begonnen is met een mededingingsonderzoek tegen Google, komt de zoekgigant met een reactie. Google noemt de klachten ongefundeerd en het bedrijf gelooft dat ze juist zorgt voor meer keuzes. ‘We geven onze klanten en adverteerders de relevantste informatie.’

De EU is van mening dat Google onder andere de zoekresultaten beïnvloed en de eigen webwinkel bevooroordeeld. Google hoopt met analyses en economische data die meer dan tien jaar omspant te kunnen bewijzen dat ze geen dominante marktpositie hebben. Prijsvergelijkers zouden zelfs profiteren van de zoekmachine, want “de afgelopen tien jaar leverde dat twintig miljard gratis clicks naar prijsvergelijkers op en dat leverde 227 procent meer bezoek op.”

Tegelijkertijd krijgt de EU nog een veeg uit de pan. Google verwijt de Europese Commissie niet te kijken naar grote webwinkel-diensten als Amazon en eBay, die volgens hen de grootste spelers zijn in die markt.

Mocht Brussel uiteindelijk tot de conclusie komen dat Google de Europese concurrentieregels heeft geschonden dan hangt het concern een boete boven het hoofd die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. Dat zou dan gaan om meer dan zes miljard dollar. Meer bij Re/code


Bekijk meer van

Google Europese Unie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.