basis naar compleet

— maandag 15 februari 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Google betaalt Franse media 76 miljoen voor gebruik nieuwsartikelen

© Hakan Nural / Anadolu Agency

Google gaat 121 Franse uitgeverijen 76 miljoen euro betalen om drie jaar lang hun nieuwsartikelen aan te mogen bieden, meldt RTL Nieuws. De deal tussen de techgigant en Alliance de la Presse d’Information Générale (APIG), een van de grootste uitgeverijen in het land met bijna 300 titels, was al bekend. Financiële details waren echter nog niet bekendgemaakt.

Het akkoord tussen Google en APIG behelst een betaling van 22 miljoen euro per jaar aan het collectief van mediabedrijven in de komende drie jaar. Daarnaast betaalt Google de bedrijven in totaal 10 miljoen euro in ruil voor de belofte om Google in de komende drie jaar niet aan te klagen voor eventuele auteursrechtschendingen.

Volgens RTL Nieuws zijn veel Franse mediabedrijven boos over de deal met Google. Zij vinden de deal niet transparant en oneerlijk. Onder meer het Franse persagentschap AFP en andere Franse nieuwsmedia die niet bij de 121 mediabedrijven zijn aangesloten, bereiden al verdere maatregelen tegen Google voor.

Ook in andere landen wordt er gekeken naar het verplichten van techbedrijven om geld te betalen aan mediabedrijven voor het gebruik van nieuws. In Australië wordt komende week een wetsvoorstel naar het parlement gestuurd met die boodschap. Google lijkt deels te zijn gezwicht voor de nieuwe Australische mediawet. Het bedrijf start met zeven nieuwsuitgevers in Australië het nieuwsplatform News Showcase en gaat die uitgevers betalen voor hun content. Meer bij RTL Nieuws

Lees ook:
Google betaalt in Frankrijk voor gebruik nieuwsartikelen (22 januari 2021)
Google gaat Australische uitgevers betalen met start van platform News Showcase (5 februari 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.