word studentlid

— dinsdag 26 november 2019, 16:37 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaak in De Bunker: voorzitter staat na protest audio-opnamen toe

Rechtszaak in De Bunker: voorzitter staat na protest audio-opnamen toe
Politie buiten De Bunker, een zwaarbeveiligde rechtbank in Osdorp | Koen van Weel / ANP

De president van het Gerechtshof Amsterdam heeft gereageerd op een protest tegen het weren van audiovisuele pers bij De Bunker, een zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam. Daar begint morgen de inhoudelijke behandeling van een hoger beroep in de zaak rond de moord op de broer van een kroongetuige in een grote drugszaak. Audio-opnamen vanaf de publieke tribune worden toegestaan. Laatste wijziging: 27 november 2019, 10:18

De zaak vindt plaats in de zwaarbeveiligde rechtbank ‘De Bunker’ in Amsterdam Nieuw-West. Vakverenging NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren maakten bezwaar tegen het besluit, waarvan ze volgens eigen zeggen bovendien erg laat van op de hoogte waren gesteld.

Ze drongen aan op een oplossing waarbij de mogelijke veiligheidsaspecten en openbaarheid beiden worden gewaarborgd. De president van het Gerechtshof Amsterdam Van der Meer meldt dat de voorzitter toestaat dat journalisten vanaf de publieke tribune audio-opnamen maken.

Slachtofferverklaringen mogen niet worden opgenomen, ook niet als die door een advocaat of de voorzitter worden voorgelezen, waarschuwt Van der Meer. Video of fotografische vastlegging van de zaak blijft verboden. “Deze ontwikkeling wordt mede beïnvloed door enkele recente, zeer ernstige incidenten”, aldus Van der Meer in een verwijzing naar de moord op advocaat Derk Wiersum, die de kroongetuige bijstond.

Van der Meer belooft in de brief beterschap wat betreft het late inlichten bij voornemens tot weren van de pers. Hij wil kijken of de zogeheten Persrichtlijn “op dit punt geactualiseerd moet worden.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.