website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Georganiseerde misdaad vaak achter moorden op journalisten

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in moord op maandag 3 december 2018, 10:27

© Bart Maat / ANP

Nieuws De afgelopen twee jaar zijn er al zeker 31 journalisten gedood door leden van de georganiseerde misdaad. Dat staat in een nieuw rapport van de internationale persorganisatie Reporters Sans Frontieres (RSF). En daders worden zelden gevonden en bestraft.

Volgens het CPJ vallen de slachtoffers niet alleen in Italië, waar de maffia zit, of in Mexico, met de drugssyndicaten: de tentakels van de georganiseerde misdaad zijn volgens de persvrijheidsorganisatie overal ter wereld te vinden.

Alleen al dit jaar zijn volgens het rapport minstens een dozijn journalisten gedood door leden van de georganiseerde misdaad.

Het brengt een soort geweld dat vaak wordt geassocieerd met oorlogsgebieden. Ook in Europa zijn journalisten omgebracht door de georganiseerde misdaad. De aanslagen op de Bulgaarse onderzoeksjournaliste Victoria Marinova en de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak liggen nog vers in het geheugen. Net als die van de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia, vorig jaar. Meer bij RSF (.pdf)

Lees ook:
Bulgaarse onderzoeksjournaliste vermoord (8 oktober 2018)
Slowaakse journalist vermoord (16 februari 2018)
Daphne Caruana Galizia komt om door autobom (17 oktober 2017)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.