— maandag 8 oktober 2018, 09:52 | 0 reacties, praat mee

Bulgaarse onderzoeksjournaliste vermoord

Journaliste Victoria Marinova | TVN

In Bulgarije is op de oever van de Donau in de stad Ruse het lichaam gevonden van de 30-jarige onderzoeksjournaliste Victoria Marinova. Ze is volgens de Bulgaarse politie verkracht, mishandeld en daarna gewurgd. Marinova werkte voor lokale tv-zender TVN en deed onder meer onderzoek naar fraude met EU-subsidies.

Ook de Slowaakse journalist Ján Kuciak deed daar onderzoek naar, toen hij op 21 februari werd vermoord. Zijn verloofde werd ook vermoord, maar was vermoedelijk niet het hoofddoel.

Victoria Marinova is de derde journalist die in de tijdspanne van een jaar in de Europese Unie op brute wijze is vermoord. In oktober vorig jaar werd een autobom ingezet tegen de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. Diverse persvrijheidsorganisaties en de Raad voor Europa doen onderzoek.

De Bulgaarse autoriteiten zeggen dat het nog te vroeg is om te concluderen dat wat Marinova is overkomen samenhangt met haar activiteiten als journalist. “Alle opties staan nog open”, aldus de politie.

Volgens nieuwssite Balkan Insight betrof Marinova’s laatste tv-reportage de arrestatie van twee onderzoeksjournalisten. Zij werden opgepakt nadat ze het vernietigen van documenten rond EU-subsidies door Bulgarse adivesbureaus aan het licht brachten. Haar laatste artikel belichtte corruptie in regeringskringen. Meer bij CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.