website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Bulgaarse onderzoeksjournaliste vermoord

Lars Pasveer — Geplaatst in moord op maandag 8 oktober 2018, 09:52

Journaliste Victoria Marinova | TVN

Journaliste Victoria Marinova | TVN

Nieuws In Bulgarije is op de oever van de Donau in de stad Ruse het lichaam gevonden van de 30-jarige onderzoeksjournaliste Victoria Marinova. Ze is volgens de Bulgaarse politie verkracht, mishandeld en daarna gewurgd. Marinova werkte voor lokale tv-zender TVN en deed onder meer onderzoek naar fraude met EU-subsidies.

Ook de Slowaakse journalist Ján Kuciak deed daar onderzoek naar, toen hij op 21 februari werd vermoord. Zijn verloofde werd ook vermoord, maar was vermoedelijk niet het hoofddoel.

Victoria Marinova is de derde journalist die in de tijdspanne van een jaar in de Europese Unie op brute wijze is vermoord. In oktober vorig jaar werd een autobom ingezet tegen de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. Diverse persvrijheidsorganisaties en de Raad voor Europa doen onderzoek.

De Bulgaarse autoriteiten zeggen dat het nog te vroeg is om te concluderen dat wat Marinova is overkomen samenhangt met haar activiteiten als journalist. “Alle opties staan nog open”, aldus de politie.

Volgens nieuwssite Balkan Insight betrof Marinova’s laatste tv-reportage de arrestatie van twee onderzoeksjournalisten. Zij werden opgepakt nadat ze het vernietigen van documenten rond EU-subsidies door Bulgarse adivesbureaus aan het licht brachten. Haar laatste artikel belichtte corruptie in regeringskringen. Meer bij CPJ

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.