uitreiking JvhJ 2021

— donderdag 17 december 2015, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Opnieuw journalist Raqqa-collectief vermoord

IS-hoofdstad Raqqa ligt regelmatig onder vuur door de Westerse coalitie | Raqqa Media Center

Het journalistencollectief Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), dat bericht over leven onder het IS-bewind, meldt opnieuw een vermoorde collega. Ahmed Mohamed al-Mousa werd op dinsdag vermoord in de Syrische stad Idlib. In november werden ook al naar Turkije uitgeweken RBSS-journalisten vermoord, vermoedelijk na bevriend te zijn door een IS-strijder die zich als deserteur voordeed.

RBSS meldt de dood van hun vriend via hun Twitter-account. Een onbekende groep gemaskerde mannen heeft hem vermoord. Mensen die IS ervan verdenkt bij het journalistieke initiatief betrokken te zijn, worden gedood. Het versterkt volgens RBSS echter enkel hun voornemen om door te gaan met de berichtgeving vanuit ‘IS-hoofdstad’ Raqqa.

De gevangenen die IS als RBSS-medewerkers opvoert, werken zelden voor het collectief. Dat maakt voor de uiteindelijke veroordeling niets uit: in juli publiceerde IS een video van het verhoor van twee jongens, alvorens ze te doden. RBSS liet weten dat zij nooit voor het collectief hebben gewerkt.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ), dat het collectief dit jaar de International Press Freedom Award toekende, zegt dat ook deze laatste moord enkel de solidariteit verstevigt. “We beloven plechtig dat we niet zullen rusten voor Ahmed Mohamed al-Mousa en alle andere in Syrië vermoorde journalisten hun recht hebben gekregen”, aldus CPJ-topman Joel Simon.

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.