— donderdag 30 maart 2023, 11:04 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse journalist van The Wall Street Journal aangehouden in Rusland op verdenking van spionage

Het gebouw van de FSB in Moskou.

UPDATE Een Amerikaanse journalist in Rusland, Evan Gershkovich van zakenkrant The Wall Street Journal, is in Jekaterinenburg op verdenking van spionage gearresteerd. Een regeringswoordvoerder heeft dit donderdag in Moskou bevestigd en zei dat hij op heterdaad was betrapt. Zijn activiteiten zouden niets met journalistiek te maken hebben. De 31-jarige Gershkovisch en zijn werkgever de Wall Street Journal hebben de beschuldiging verontwaardigd weersproken. Laatste wijziging: 30 maart 2023, 15:19

De journalist was volgens de veiligheidsdienst FSB bezig geheime informatie te bemachtigen en gegevens te verzamelen over “de activiteiten van een van de ondernemingen van het Russische militair-industriële complex”. Dit zou hij voor de Amerikaanse regering hebben gedaan en niet voor de krant. Als Gershkovich, die donderdag door een rechtbank in Moskou in voorlopige hechtenis is geplaatst, wordt veroordeeld voor spionage kan hij tot twintig jaar cel krijgen. De huidige termijn van de hechtenis duurt tot 29 mei melden Russische media.

Volgens plaatselijke media is de verslaggever woensdag opgepakt bij een restaurant in Jekaterinenburg, zo’n 1400 kilometer ten oosten van Moskou. De mediaberichten over wat Gershkovich daar heeft uitgevoerd verschillen. Hij zou aan een artikel hebben gewerkt over de ronselpraktijken van het huurlingenbedrijf Wagner Groep. Ook zijn er berichten dat hij meer wilde weten over het kolossale industriële bedrijvencomplex Oeralvagonzavod in Nizjni Tagil bij Jekaterinenburg waar onder meer veel tanks geproduceerd worden. De Russische justitie heeft de zaak tot topgeheim bestempeld zodat er waarschijnlijk niet veel over naar buiten komt.

De Amerikaanse krant heeft in een verklaring laten weten heel erg bezorgd te zijn over de berichten van “de arrestatie van onze journalist”. In het Westen is door verscheidene regeringen en organisaties met grote zorgen kennis genomen van de arrestatie van de journalist.

Bekijk meer van

Wall Street Journal Rusland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.