vlaams-nedellandse-beurs

— donderdag 23 mei 2019, 12:38 | 0 reacties, praat mee

Gemeente Roermond beëindigt dienstverband in opspraak geraakte journalist

(c) Berend Vonk

De gemeente Roermond heeft vorige maand het dienstverband met een ambtenaar beëindigd die als freelancer actief was voor diverse media. De journalist werd begin dit jaar van een omvangrijke geschiedenis van plagiaat en verzinsels beschuldigd. Laatste wijziging: 23 mei 2019, 12:42

De Groene Amsterdammer publiceerde in januari een omvangrijke reconstructie van het werk van journalist Peter Blasic - die soms ook van de achternaam Mertens gebruikt maakt.

In een raadsinformatiebrief stelt burgemeester Rianne Donders dat het dienstverband per 15 april is opgezegd, meldt 1Limburg. Een onderzoek onthulde geen onregelmatigheden in het werk dat Blasic voor Roermond verzorgde; toch wilde de gemeente niet met hem door.

Blasic schreef in het verleden voor onder meer Nieuwe Revu, Elsevier, One World, HP/De Tijd en Knack. De uitgaven trokken stukken terug waarvan het waarheidsgehalte twijfelachtig was geworden. De journalist kwam in zijn artikelen op plaatsen waar anderen maar moeilijk doordrongen, zoals de Italiaanse maffia in Nederland. Hij wist mensen spraakmakende uitspraken te ontlokken.

Onder meer Nieuwe Revu besloot na de zaak tot een nieuwe werkwijze, waarin stukken met anoniem opgevoerde bronnen moeten worden gesteund door een bronnenlijst.

“Geloof niet in wonderen. Journalisten, die voortdurend scoren met spectaculaire bronnen op verschillende gevoelige terreinen, bestaan niet”, schreef Frits van Exter naar aanleiding van de zaak.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.