website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Gemeente Roermond beëindigt dienstverband in opspraak geraakte journalist

Lars Pasveer — Geplaatst in ontslag op donderdag 23 mei 2019, 12:38

(c) Berend Vonk

(c) Berend Vonk

Nieuws De gemeente Roermond heeft vorige maand het dienstverband met een ambtenaar beëindigd die als freelancer actief was voor diverse media. De journalist werd begin dit jaar van een omvangrijke geschiedenis van plagiaat en verzinsels beschuldigd.

De Groene Amsterdammer publiceerde in januari een omvangrijke reconstructie van het werk van journalist Peter Blasic - die soms ook van de achternaam Mertens gebruikt maakt.

In een raadsinformatiebrief stelt burgemeester Rianne Donders dat het dienstverband per 15 april is opgezegd, meldt 1Limburg. Een onderzoek onthulde geen onregelmatigheden in het werk dat Blasic voor Roermond verzorgde; toch wilde de gemeente niet met hem door.

Blasic schreef in het verleden voor onder meer Nieuwe Revu, Elsevier, One World, HP/De Tijd en Knack. De uitgaven trokken stukken terug waarvan het waarheidsgehalte twijfelachtig was geworden. De journalist kwam in zijn artikelen op plaatsen waar anderen maar moeilijk doordrongen, zoals de Italiaanse maffia in Nederland. Hij wist mensen spraakmakende uitspraken te ontlokken.

Onder meer Nieuwe Revu besloot na de zaak tot een nieuwe werkwijze, waarin stukken met anoniem opgevoerde bronnen moeten worden gesteund door een bronnenlijst.

“Geloof niet in wonderen. Journalisten, die voortdurend scoren met spectaculaire bronnen op verschillende gevoelige terreinen, bestaan niet”, schreef Frits van Exter naar aanleiding van de zaak.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.