— dinsdag 5 januari 2021, 12:07 | 0 reacties, praat mee

Gegevens uit coronatracker Singapore toch beschikbaar voor politie, ondanks eerdere privacy garanties

Trace Together, de nieuwe smartphone-app voor contacttracering in Singapore - © Catherine Lai / AFP

De politie in Singapore mag voor onderzoek informatie in de corona-app van het land inzien, maakt de Singaporese overheid maandag bekend. Ondanks dat er eerder privacy garanties zijn afgegeven.

Singapore was een van de eerste landen die in maart vorig jaar een app voor het traceren van contacten op nationaal niveau introduceerde. Er was bij de uitrol van de app expliciet uitgesloten dat gegevens voor iets anders zouden worden gebruikt dan het opsporen van virus.

Het parlement kreeg maandag echter te horen dat de informatie ook zou kunnen worden gebruikt “voor strafrechtelijk onderzoek”.

Bijna 80 procent van de inwoners gebruiken de app. Het ‘vrijwillige’ gebruik van de app nam toe nadat bekend werd dat je met de app toegang krijgt tot alles van supermarkten tot werkplekken. TraceTogether heeft inmiddels op de site ook de voorwaarden aangepast.

Bill Marczak, een expert op het gebied van mobiele surveillance, waarschuwde vorig jaar maart bij het CPJ al over de implicaties van dergelijke technologie als regeringen hun capaciteit opvoeren om burgers in tijden van crisis te volgen, vooral ook voor journalisten. Hij gaf aan dat dergelijke surveillancebevoegdheden en het ontstaan van zulke technologieën tijdens crisissituaties moeilijk terug te draaien zijn en dat het kan worden gebruikt tegen journalisten die soms al in kwetsbare posities zitten, bijvoorbeeld in landen met autoritaire regimes. Meer bij de BBC

Lees ook:
CPJ waarschuwt journalisten nu overheden telecomdata gebruiken om verspreiding coronavirus te volgen (27 maart 2020)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.