Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 23 december 2016, 11:06 | 0 reacties, praat mee

‘Geen ingebouwde encryptie in foto- en camera-apparatuur’

© Jason Reed / EPA

Een aantal fabrikanten van populaire camera's meldt dat er voorlopig niets verandert op het gebied van betere encryptie in foto- en videocamera's. Dat laten cameramakers Nikon en Olympus weten in een summiere reactie op vragen van de site Motherboard. Canon, Sony en Fuji hebben helemaal niet gereageerd op de (herhaalde) vragen van de site.

Een week geleden riepen ruim 150 fotojournalisten en documentairemakers middels een open brief fabrikanten op om versleuteling in hun apparatuur in te bouwen. Zij voelen zich nu vaak kwetsbaar door het gebrek aan versleuteling, terwijl ze vaak in conflictgebieden hun werk proberen uit te oefenen. Op dit moment is er geen enkele mogelijkheid om gemaakt werk te beschermen of - bij fysieke inbeslagname van de apparatuur - uit handen te houden van kwaadwillenden.

En dat terwijl het op mobiele apparaten en pc’s inmiddels gebruikelijk is dat gegevens versleuteld kunnen worden opgeslagen.

“De reactie van de cameramakers is ronduit teleurstellend”, zegt Trevor Timm, van Freedom of the Press Foundation. “Het feit dat er zo veel mensen de petitie voor betere beveiliging van cameratoestellen hebben getekend, betekent dat dit onderwerp leeft. Er is behoefte aan het beter beveiligen van het materiaal.”

Bekijk meer van

Sony Olympus Nikon Fuji Canon

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.