word studentlid

— donderdag 21 februari 2013, 09:02 | 2 reacties, praat mee

Kranten weigeren freelance Syrië-foto’s

Nadat eerder al de Sunday Times had laten weten geen foto's meer af te nemen van freelance fotografen uit Syrië, blijkt nu ook dat andere Britse kranten dergelijke stappen nemen. Volgens The Press Gazette zouden nu ook The Times, The Guardian, The Observer en The Independent werk van freelancers afwijzen. Bij The Guardian en The Observer zou het zelfs een algemene regel zijn, zo melden woordvoerders van de kranten. "We maken soms gebruik van freelance fotografen, maar alleen als we hun ervaring en referenties hebben gecheckt en we beschermende maatregelen kunnen treffen zoals verzekeringen en risicobeoordelingen." Volgens diverse journalistenorganisaties is Syrië op dit moment het gevaarlijkste land voor een journalist om te werken. Vorig jaar vielen er 28 doden, onder wie de Amerikaanse veteraan-journaliste Marie Colvin. Fotografen reageren geschokt op het beleid. Volgens Bruno Stevens gaat een officiële maatregel te ver en zal kwaliteitsjournalistiek er onder lijden. Meer bij Press Gazette / Editors weblog Laatste wijziging: 21 februari 2013, 10:07

Bekijk meer van

Syrië

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Robert Goddyn, 21 februari 2013, 12:06

“We maken soms gebruik van freelance fotografen, maar alleen als we hun ervaring en referenties hebben gecheckt en we beschermende maatregelen kunnen treffen zoals verzekeringen en risicobeoordelingen.” 1# maar de referenties van Marie Colvin waren goed toch en van meer journalisten en fotografen ? dus klopt niet, 2# ze hebben het over “risicobeoordelingen” die kunnen zij niet hebben want ze zijn er niet ter plekken ? 3# zoals verzekeringen, er bestaan geen verzekering voor in een conflict gebied, en daar hebben ze het niet over ze hebben het over communicatie middelen zoals een BGAN 2500 Euro, satelliet phone kosten zijn v.a 800 Euro en dan de pre pay card, maar ja met de BGAN kun je weer gelokaliseerd (GPS position) worden dus verhoog je weer het risico. Wat ook met Marie Colvin is gebeurt ? Dus blijven de Wire journalisten en de fotografen over, maar die hebben vaak alleen actie foto’s (schietende en gewonde mensen waarom weet niemand) dus heb je de freelancers nodig voor documentaire en sociale verhalen nodig in woord en beeld lijkt mij, dus gewoon doorgaan met verhalen vertellen ook al ben je freelancer juist daarom lijkt mij.

Jan Everhard, 25 februari 2013, 16:44

Het is een schokkend bericht. Bezorgdheid om het welzijn en de gezondheid van freelance fotojournalisten is bij mijn weten zelden een reden geweest om foto’s wel of niet aan te kopen. De kwaliteit van het beeld en de nieuwswaardigheid zijn volgens mij de enige criteria die een krantenredaktie zou moeten gebruiken. Het is ook hypocriet! De genoemde kranten verlangen van fotografen die vrijblijvend beelden aanbieden een exclusiviteit van 3 maanden en gratis gebruik op hun websites etc, als hun werk gepubliceerd wordt. Onder welke omstandigheden fotografen hun werk moeten doen speelt hierbij geen enkele rol. Het is .... take it .... or leave it, ze hebben geen boodschap aan normale auteursrechtelijke afspraken. Tijdens de burgeroorlog in Libië, waar de arbeidsomstandigheden net zo gevaarlijk waren als nu in Sirië, werden beelden van freelance fotografen gretig afgenomen en speelde bezorgdheid over leven en welzijn van deze freelancers geen enkele rol. In Nederland speelt het ook. Alleen zijn het dan meestal geen freelance fotojournalisten maar bijna altijd freelance schrijvende journalisten. Het cynische is dat als een freelance fotojournalist de dood van Assad zou aanbieden deze foto wel door de betreffende kranten gepubliceerd zou worden.
Jan Everhard
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.