onderzoek covid en journalistiek

— donderdag 15 december 2016, 09:47 | 0 reacties, praat mee

Oproep fotografen: bouw camera’s met ingebouwde versleuteling

Jason Reed / EPA

Ruim 150 fotojournalisten en documentairemakers hebben fabrikanten van foto-apparatuur opgeroepen om versleuteling in hun apparatuur in te bouwen. Fotografen en documentairemakers werken op de gevaarlijkste plekken in de wereld. Ze worden in hun werk gehinderd voor douane-beambten, lokale politie, inlichtingendiensten, terroristen en criminelen, aldus de briefschrijvers.

Op dit moment is er geen enkele mogelijkheid om gemaakt werk te beschermen of - bij fysieke inbeslagname van de apparatuur - uit handen te houden van kwaadwillenden.

De briefschrijvers (waaronder diverse prijswinnaars van internationale prijzen) wijzen op de achterstand die makers van foto-apparatuur hebben op ontwikkelingen bij mobiele telefoons en computers. Android en iPhone hebben versleuteling ingebouwd; populaire communicatie-apps versleutelen tegenwoordig de gesprekken ook standaard. Moderne besturingssystemen hebben allemaal encryptie aan boord.

“Maar beeldmateriaal dat met professionele camera’s wordt geschoten, is gevaarlijk kwetsbaar”, aldus de briefschrijvers. Er gaapt volgens hen een ‘kritieke kloof’ tussen het moment waarop materiaal op de camera is opslagen en het moment “dat we het op veiliger datadragers hebben kunnen overzetten”.

De groep heeft camerafabrikanten Canon, Fuji, Nikon, Olympus en Sony aangeschreven. Vanuit de hardwarefabrikanten is nog niet op de oproep gereageerd. Meer bij Freedom of the Press Foundation

Bekijk meer van

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.