Tegel Beeld en Geluid

— maandag 16 december 2019, 09:37 | 0 reacties, praat mee

Fysiek geweld via Twitter: verzender stroboscoop-gif aan journalist bekent schuld

EPA

De man die in 2016 bij Newsweek-journalist Kurt Eichenwald via een gifje met stroboscoop-effect een epileptische aanval uitlokte, zal deze week schuld bekennen. De man wilde Eichenwald volgens eigen zeggen straffen voor zijn kritische houding ten opzichte van president Trump.

Het anonieme Twitter-account jew_goldstein verstuurde op 15 december 2016 een tweet met de tekst “je verdient een aanval voor wat je schrijft” en verpakte daarin een fel knipperende animatie. Eichenwald kreeg een minutenlange aanval en werd gevonden door zijn vrouw, die medische hulpdiensten moest inroepen.

Hij moest lange tijd herstellen en mocht drie maanden geen auto rijden. Eichenwald deed aangifte van fysiek geweld via Twitter, een unicum. Op 19 december 2016 droeg een rechter in Dallas Twitter op te onhullen wie er achter het account zat.

John Rayne Rivello, inmiddels 32 jaar oud, werd kort daarop aangeklaagd voor zware mishandeling met lichamelijk letsel, omdat hij wist dat Eichenwald gevoelig was voor epileptische aanvallen en dat het verzenden van de animatie er potentieel een zou uitlokken.

In privéberichten rond de tijd van de tweet, die na politieonderzoek werden achterhaald, zou Rivello onder meer hebben gezegd “kijken of hij doodgaat”.

In de originele aanklacht werd Rivello ook beschuldigd van een hate crime gericht op Eichenwalds joodse achtergrond, maar in een begin december van dit jaar geherformuleerde aanklacht komt dat niet meer voor. Het zou Rivello potentieel een zwaardere straf hebben opgeleverd. Waarom dat onderdeel is vervallen is niet duidelijk.

Eichenwald kreeg nog wekenlang stroboscoop-gifjes toegestuurd; hij deed van al die incidenten aangifte. Meer bij Dallas Morning News

Bekijk meer van

Twitter Newsweek Kurt Eichenwald

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.