website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Man gearresteerd die journalist via Twitter epileptische aanval bezorgde

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in rechtszaak op maandag 20 maart 2017, 09:08

© Andrew Gombert / EPA

Nieuws

De Amerikaanse autoriteiten hebben een man opgepakt die Twitter gebruikte om een epileptische aanval uit te lokken bij een journalist van Newsweek. Kurt Eichenwald kreeg eind vorig jaar een knipperende afbeelding toegestuurd en kreeg een epileptische aanval. De opgepakte verdachte, de 29-jarige John Rayne Rivello uit de staat Maryland, wordt verdacht van cyberstalking met de intentie hem te vermoorden of lichamelijk leed te berokkenen. Daar staat een celstraf van maximaal tien jaar op.

“Een stroboscoop-animatie versturen aan iemand met epilepsie staat gelijk aan het verzenden van een bom via de post,” dat zegt de advocaat van de Newsweek-journalist.

Eichenwald opende het bericht in december met daarin een animatie van een stroboscoop-effect. en de boodschap: ‘Je verdient een epileptische aanval vanwege je berichten.’ De tijdschriftjournalist in Texas had eerder openlijk over zijn epilepsie geschreven. De tweet miste zijn uitwerking niet. Hij kreeg een epileptische aanval. Volgens de New York Times had de journalist wekenlang last van de epileptische aanval, hij verloor het gevoel in een hand, en had moeite met praten. Eichenwald zou het doelwit zijn omdat hij kritisch schrijft over Donald Trump. 

Met de arrestatie is er overigens nog geen einde gekomen aan de zaak voor Eichenwald. Hij heeft sinds 15 december van veertig accounts vergelijkbare stroboscoop-animaties ontvangen. Meer bij New York Times / Washington Post

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.