training eu starters

— woensdag 21 december 2016, 09:46 | 0 reacties, praat mee

Newsweek-journalist start rechtszaak om Twitter-bedreiging

Andrew Gombert / EPA

In de Verenigde Staten dient een opmerkelijke rechtszaak waarin Newsweek-journalist Kurt Eichenwald aangifte heeft gedaan van fysiek geweld via Twitter. Eichenwald, die lijdt aan epilepsie, kreeg op 15 december een tweet toegezonden met de tekst "je verdient een aanval voor wat je schrijft" met daarin een animatie van een stroboscoop-effect. Eichenwald kreeg volgens eigen zeggen ook daadwerkelijk een epileptische aanval. Laatste wijziging: 21 december 2016, 10:05

Op 19 december heeft een rechter in Dallas Twitter opgedragen om te onthullen wie er achter het account @jew_goldstein zit, dat de bewuste tweet heeft verstuurd. Eichenwald schrijft over onder meer Donald Trump en is daarmee een doelwit voor fans van de inkomende Amerikaanse president.

Als gevolg van de epileptische aanval mag Eichenwald - onder wetgeving in Texas - minstens drie maanden niet autorijden. “Een ander vriendelijk cadeau van die gast”, aldus de journalist. Eichenwald stelt dat de dagvaarding het gevolg is van de bewuste actie om hem iets aan te doen.

Eichenwald: “Ik heb besloten deze zaak aanhangig te maken om mensen te tonen dat je niet onbestraft online en anoniem kunt doen wat je wil - waaronder zelfs iemand serieuze medische schade berokkenen.”

Twitter heeft aangegeven mee te zullen werken aan de dagvaarding. Overigens sturen aanhangers de journalist nog steeds animaties met stroboscoop-effecten. Meer bij Newsweek

Bekijk meer van

Newsweek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.