NVJ compleet lid

— dinsdag 26 juni 2018, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Frits van Exter over de noodzaak van tegenwicht

Frits van Exter over de noodzaak van tegenwicht
© Truus van Gog

Ben je verantwoordelijk voor wat een ander in jouw artikel of uitzending beweert? Meestal niet, maar soms wel en dan kun je niet achterover leunen. Laatste wijziging: 26 juni 2018, 12:42

Maart 2016: Het jaarverslag van het meldpunt voor slachtoffers van sektes is voor het radioprogramma ‘De Ochtend’ (KRO-NCRV) aanleiding voor een studiogesprek en een korte reportage. De verslaggever gaat op pad naar het Noord-Brabantse Hoeven met Carine Damen, de auteur van een boek over sektes.

Je hoort haar stem: ‘We lopen hier in een park met allemaal mooie villa’s (…) En niemand zou verwachten als je hier loopt dat er verschrikkelijke dingen achter de voordeur gebeuren. En toch is dat zo. (…) Want hier woont de Orde der Transformanten en dat is een groep waar toch heel veel misbruik plaatsvindt.’ Damen heeft het over seksueel misbruik en bevestigt desgevraagd dat er ook sprake is van ‘financiële uitbuiting.’ De verslaggever meldt dat Damen ‘heel goed weet hoe sektes opereren’.

De Raad voor de Journalistiek onderschrijft de klacht van de Orde tegen de uitzending: ernstige beschuldigingen vragen om onderzoek naar de feiten en wederhoor. Het was onzorgvuldig.

Anderhalf jaar later: Carine Damen is te gast in het programma Radio EenVandaag (AVROTROS). Zij spreekt over haar ervaringen na publicatie van haar boek over sektes. De Orde van Transformanten en andere groepen belagen haar met allerlei procedures. Wat de Orde betreft, herhaalt zij de ‘verschrikkelijke dingen’ die daar zouden zijn gebeurd. De interviewer: ‘Maar goed, het kan zijn (…) dat zij vonden dat je ook echt smaad pleegde (…) dat je hen verkeerd beschreef, dat je dingen schreef die niet klopten.’

De Raad voor de Journalistiek wijst de klacht van de Orde tegen deze uitzending af: het is de luisteraar duidelijk genoeg dat het niet gaat om feiten maar om de persoonlijke ervaring van Damen en dat de Orde het daar niet mee eens is. Bovendien was de interviewer voldoende kritisch. Het was zorgvuldig.

Let op de verschillen. Aan een reportage kun je feiten en wederhoor toevoegen, in een live-gesprek moet de interviewer zelf tegenwicht bieden. En in het eerste programma was Damen dé deskundige, in het tweede ging het om haar persoonlijke verhaal.

Er zijn overeenkomsten met de conclusies over de klachten van Gijs van Dam. De Raad oordeelde dat Trouw gedeeltelijk onzorgvuldig was omdat de redactie te weinig afstand had genomen tot de beschuldiging van Jelle Brandt Corstius, terwijl presentator Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door dat wél had gedaan in het interview met hem: ‘Oké hier staken dan de stemmen.’

Frits van Exter is voorzitter van de Raad voor de Journalistiek. Hij heeft geen stem in de beoordeling van klachten en verwoordt hier zijn persoonlijke mening.

Tips
-Bedenk dat als iemand in een interview beschuldigingen uit, de redactie daarvoor medeverantwoordelijk is.
-Als het live is, komt het op de interviewer aan. Blijf kritisch, bied tegenwicht. Stel bijvoorbeeld de vraag: Hoe weet u dat eigenlijk?
-Denk ook aan kop, intro, vormgeving: houd ook in detail voldoende afstand.
-Lees de conclusies van de Raad.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.