Britt van Uem twijfelt of ze anderen zou adviseren naar de rechter te stappen om een hoger tarief af te dwingen

Freelance journalist Britt van Uem twijfelt of ze anderen aan zou raden te doen wat zij deed, namelijk een uitgever voor de rechter slepen vanwege de in haar ogen lage vergoeding die ze kreeg voor werk.
Dat schrijft ze in een persoonlijk verhaal op de site Freelancevoorwaarden.nl. Ze won de rechtszaak, maar dat had gevolgen. “Ondanks de mooie overwinning in die rechtszaak weet ik niet of ik andere onderbetaalde freelancers zou aanraden dezelfde weg te volgen om een billijke vergoeding voor hun werk te eisen. De rechtszaak kostte me veel energie. En ook tijdens die hele rechtszaak bleef het vanuit mijn oude nest, de krant, stil. Ik werd uiteindelijk alleen ondersteund door de beroepsvereniging. Het was een eenzame strijd.”
“Je moet namelijk over een lange adem beschikken om je gelijk te halen. En als je dat hebt gekregen ben je persona non grata bij je oud-collega’s, van wie er overigens niemand was die me persoonlijk heeft gefeliciteerd met mijn overwinning. Ook moet je niet verwachten dat je makkelijk ander werk vindt, want dankzij de moderne tijd blijf je voor eeuwig en altijd geboekstaafd als querulant.”
Lees ook:
Freelancers winnen rechtszaak tegen DPG Media voor betere betaling (1 november 2019)
Analyse: Wat betekent de winst van freelancers in de rechtszaak tegen DPG Media? (1 november 2019)
Freelancers Van Uem en Rogier eisen hogere vergoedingen van de Persgroep (3 april 2019)
Praat mee