— vrijdag 8 april 2022, 12:03 | 0 reacties, praat mee

DPG Media vs Van Uem en Rogier: schikken of toch uitspraak?

De rechtbank in Amsterdam. - © ANP / Joris van Gennep

DPG Media stond de afgelopen weken twee keer voor het hekje bij de rechtbank. De eerste keer stond de uitgeverij tegenover schrijvend journalist Hans Teunissen en fotojournalist Peter Nicolai, en afgelopen donderdag diende het hoger beroep in een zaak die fotojournalist Ruud Rogier en schrijvend journalist Britt van Uem eind 2019 wonnen. Laatste wijziging: 10 april 2022, 18:40

De inzet bij beide zaken was in de basis hetzelfde: de freelancers menen allemaal dat ze door de jaren heen te weinig betaald hebben gekregen voor hun werk bij regionale kranten. DPG Media verweerde zich door onder andere te stellen dat de freelancers zelf akkoord zijn gegaan met het geboden tarief en dat er geen enkele freelancer meer klaagt over het tarief, sinds dat onlangs werd verhoogd. Daarnaast stelde de uitgeverij dat de exploitatiewaarde bij regionale kranten lager ligt dan bij landelijke kranten, en dat daar dan ook een lager prijskaartje bij hoort.

Tijdens het hoger beroep van donderdag reageerde advocaat Otto Volgenant op dat laatste: journalisten die in vaste dienst voor de regionale kranten schrijven krijgen ook niet minder betaald dan collega’s bij de landelijke kranten. Een ander punt van verweer, dat de regionale kranten marginaal rendement halen, werd door een rapport van onderzoeksfirma KPMG naar de prullenbak verwezen. De reactie van een van de DPG-advocaten: als de tarieven zo hoog worden, moet DPG Media mogelijk terugvallen op het gebruik van stockfoto’s en selfies.

Tijdens het hoger beroep sorteerde het hof al even voor op de mogelijkheid om tot een schikking te komen. Zowel DPG Media als freelancers Van Uem en Rogier gaan de komende weken proberen er samen uit te komen. Gebeurt dat niet, dan volgt er op 21 juni alsnog een uitspraak van het hof. Of de zaak daarmee af is, valt nog te bezien. DPG Media liet tijdens de rechtszaak al weten mogelijk naar de Hoge Raad te stappen. Dat is, aldus DPG Media, tot nu toe alleen een theoretische mogelijkheid, omdat de zaak zo principieel ligt over de uitleg van de wet.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.