training eu starters

— woensdag 1 maart 2017, 09:36 | 3 reacties, praat mee

Freelancer weg bij AD na opiniestuk op Villamedia

Freelancer Tara Lewis was twee weken niet welkom als freelancer bij het AD na een opiniebijdrage van haar op Villamedia. Daarop heeft ze besloten helemaal niet meer te werken voor de krant. Lewis uitte in het stuk kritiek op de reorganisatie bij de huis-aan-huis bladen van de Persgroep en ook hekelde ze de lage freelance tarieven bij de regionale edities van het AD (13 cent per woord). Laatste wijziging: 1 maart 2017, 10:37

Na het verschijnen van het stuk kreeg ze geen opdrachten meer. Ze is toen dinsdag naar de redactie van het AD in Rotterdam gegaan om te informeren wat er aan de hand is. Daar kreeg ze te horen dat de kritiek slecht was gevallen en dat ze over twee weken weer contact kon opnemen. Enkele uren later heeft ze besloten te stoppen bij het AD.

Stijn Hustinx, plaats vervangend chef AD Rotterdams Dagblad, bevestigt haar relaas. ‘Tara Lewis is recent aan de slag gegaan als freelancer bij het AD Rotterdams Dagblad. Zij meldde zich na een wervingsronde die een select groepje freelancers opleverde, waarin ik veel tijd en energie steek. Lewis heeft ingestemd met de freelancetarieven van De Persgroep, in de wetenschap dat die lager zijn dan zij van andere opdrachtgevers gewend is’.

‘Zij wil namelijk dolgraag voor het AD Rotterdams Dagblad werken, heeft zij indertijd aangegeven. Dat zij vervolgens die tarieven in een artikel op Villamedia hekelt, is bij mij inderdaad niet in goede aarde gevallen. Dat heb ik in een gesprek met Lewis ook aan haar uitgelegd. In dat gesprek gaf Lewis aan dat ze zelf had ingecalculeerd dat ze het risico zou lopen dat ze niet langer welkom zou zijn bij De Persgroep. Zelf heb ik voorgesteld dat ze zich over twee weken weer zou melden. Kort daarop heeft Lewis via e-mail en sociale media kenbaar gemaakt dat ze niet langer wenst te werken voor het AD Rotterdams Dagblad.  Dat ging gepaard met toevoegingen als ‘Doei 13 cent’ en ‘Tabee’. Wij respecteren haar keuze.’

Via Facebook meldt Lewis dat ze van Jan van Dun, directeur van de huis-aan-huisbladen (waar het stuk voornamelijk over ging) ‘een inhoudelijke en vriendelijke reactie kreeg’. De inhoud deelt ze niet, omdat ze het aan Van Dun zelf vindt om dat openbaar te maken. Lewis had ook om een interview voor Villamedia gevraagd. Daarvoor staat Van Dun open, nadat de onderhandelingen met de NVJ en de ondernemingsraad over een sociaal plan voor de medewerkers van de huis-aan-huis bladen zijn afgerond.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Cisca van Bommel, 2 maart 2017, 12:43

Om dezelfde reden ben ik er ook mee gestopt (zie mijn reactie op het stuk van Tara). De HAH randen van De Persgroep zijn verworden tot nietszeggende blaadjes met advertorials. Voor een groot deel wordt er gebruik gemaakt van “meeschrijvers” zonder of met weinig journalistieke ervaring. De tarieven zijn ronduit droevig. Een tientje voor een foto (bruto incl onkosten) is te belachelijk voor woorden terwijl je investeringen in een behoorlijke camera-uitrusting al gauw rond de €15.000,- belopen. Toen ik tijdens een vakantieperiode één van de vaste fotografen verving, kreeg ik €23,- voor een foto. De pest is dat De Persgroep nogal wat regionale uitgaven in de knip heeft en daardoor een zekere machtsfactor is in freelanceland.

bartebisch, 2 maart 2017, 13:03

Hulde voor Tara Lewis. Stijn Hunstinx moet beter gaan zorgen voor zijn freelancers. Hij moet samen met de redactie protest aantekenen tegen de schandalige tarieven die Persgroep hanteert.

Andreas Schelfhout, 2 maart 2017, 16:31

Natuurlijk betaalt een zwakke poging tot Telegraaf honoraria die eveneens nergens op lijken.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.