Freelancer weg bij AD na opiniestuk op Villamedia

Freelancer Tara Lewis was twee weken niet welkom als freelancer bij het AD na een opiniebijdrage van haar op Villamedia. Daarop heeft ze besloten helemaal niet meer te werken voor de krant. Lewis uitte in het stuk kritiek op de reorganisatie bij de huis-aan-huis bladen van de Persgroep en ook hekelde ze de lage freelance tarieven bij de regionale edities van het AD (13 cent per woord).
Na het verschijnen van het stuk kreeg ze geen opdrachten meer. Ze is toen dinsdag naar de redactie van het AD in Rotterdam gegaan om te informeren wat er aan de hand is. Daar kreeg ze te horen dat de kritiek slecht was gevallen en dat ze over twee weken weer contact kon opnemen. Enkele uren later heeft ze besloten te stoppen bij het AD.
Stijn Hustinx, plaats vervangend chef AD Rotterdams Dagblad, bevestigt haar relaas. ‘Tara Lewis is recent aan de slag gegaan als freelancer bij het AD Rotterdams Dagblad. Zij meldde zich na een wervingsronde die een select groepje freelancers opleverde, waarin ik veel tijd en energie steek. Lewis heeft ingestemd met de freelancetarieven van De Persgroep, in de wetenschap dat die lager zijn dan zij van andere opdrachtgevers gewend is’.
‘Zij wil namelijk dolgraag voor het AD Rotterdams Dagblad werken, heeft zij indertijd aangegeven. Dat zij vervolgens die tarieven in een artikel op Villamedia hekelt, is bij mij inderdaad niet in goede aarde gevallen. Dat heb ik in een gesprek met Lewis ook aan haar uitgelegd. In dat gesprek gaf Lewis aan dat ze zelf had ingecalculeerd dat ze het risico zou lopen dat ze niet langer welkom zou zijn bij De Persgroep. Zelf heb ik voorgesteld dat ze zich over twee weken weer zou melden. Kort daarop heeft Lewis via e-mail en sociale media kenbaar gemaakt dat ze niet langer wenst te werken voor het AD Rotterdams Dagblad. Dat ging gepaard met toevoegingen als ‘Doei 13 cent’ en ‘Tabee’. Wij respecteren haar keuze.’
Via Facebook meldt Lewis dat ze van Jan van Dun, directeur van de huis-aan-huisbladen (waar het stuk voornamelijk over ging) ‘een inhoudelijke en vriendelijke reactie kreeg’. De inhoud deelt ze niet, omdat ze het aan Van Dun zelf vindt om dat openbaar te maken. Lewis had ook om een interview voor Villamedia gevraagd. Daarvoor staat Van Dun open, nadat de onderhandelingen met de NVJ en de ondernemingsraad over een sociaal plan voor de medewerkers van de huis-aan-huis bladen zijn afgerond.
Praat mee
3 reacties
Cisca van Bommel, 2 maart 2017, 12:43
Om dezelfde reden ben ik er ook mee gestopt (zie mijn reactie op het stuk van Tara). De HAH randen van De Persgroep zijn verworden tot nietszeggende blaadjes met advertorials. Voor een groot deel wordt er gebruik gemaakt van “meeschrijvers” zonder of met weinig journalistieke ervaring. De tarieven zijn ronduit droevig. Een tientje voor een foto (bruto incl onkosten) is te belachelijk voor woorden terwijl je investeringen in een behoorlijke camera-uitrusting al gauw rond de €15.000,- belopen. Toen ik tijdens een vakantieperiode één van de vaste fotografen verving, kreeg ik €23,- voor een foto. De pest is dat De Persgroep nogal wat regionale uitgaven in de knip heeft en daardoor een zekere machtsfactor is in freelanceland.
bartebisch, 2 maart 2017, 13:03
Hulde voor Tara Lewis. Stijn Hunstinx moet beter gaan zorgen voor zijn freelancers. Hij moet samen met de redactie protest aantekenen tegen de schandalige tarieven die Persgroep hanteert.
Andreas Schelfhout, 2 maart 2017, 16:31
Natuurlijk betaalt een zwakke poging tot Telegraaf honoraria die eveneens nergens op lijken.