banner festival 23

— dinsdag 10 mei 2022, 14:52 | 6 reacties, praat mee

Staatssecretaris Uslu houdt vast aan verbod Russische zenders: NVJ bereidt klacht voor

Media-staatssecretaris Gunay Uslu verdedigt het EU standpunt dat de Russische zenders RT en Sputnik ook in Nederland worden verboden vanwege hun 'essentiële en instrumentele rol' bij het verspreiden van Russische propaganda rond de oorlog in Oekraïne. De NVJ vindt dit niet verstandig. Niet omdat de informatie van deze zenders per se te vertrouwen is, maar wel omdat de vrijheid van meningsuiting ook hier moet worden gekoesterd. Laatste wijziging: 11 mei 2022, 14:17

Naar aanleiding van de uitspraken van de NVJ stelde senator Theo Hiddema schriftelijke vragen aan Uslu, waarin hij duidelijk maakte het ‘onwenselijk’ te vinden dat de Europese Unie zonder tussenkomst van de rechter ‘of enig parlement’ deze zenders kan weren.

Lees hier de beantwoording van de schriftelijke vragen

Uslu blijft echter bij haar standpunt omdat de programma’s van de zenders ‘onderdeel uitmaken van een systematische internationale campagne van de Russische Federatie
die is gericht op destabilisatie van haar buurlanden en de lidstaten van de Unie’.

Ze wijst erop dat de twee mediakanalen onder permanente controle staan van de leiding van de Russische Federatie. ‘Deze zenders zijn essentieel en instrumenteel om de agressie tegen Oekraïne aan te wakkeren en te ondersteunen en vormen een rechtstreekse bedreiging voor de openbare orde en veiligheid van de Unie’, aldus Uslu.

‘Sancties volgens de geëigende procedure opgesteld’
Ze stelt verder dat de sancties ‘volgens de geëigende procedure’ met unanimiteit van stemmen zijn aangenomen door de Raad voor de Europese Unie. ‘Een EU-brede toepassing is noodzakelijk voor deze sancties om effectief te kunnen zijn.’

NVJ-secretaris Thomas Bruning laat in een reactie aan Villamedia weten dat er samen met andere partijen een klacht voorbereidt wordt aan het adres van het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg. Bruning verwacht daar volgende week meer duidelijkheid over te hebben.

Emeritus hoogleraar Dirk Voorhoof (UGent) is eveneens kritisch over de sanctie, zo schrijft hij in de Juristenkrant. En ook de Europese Journalistenvereniging (EFJ) kantte zich direct tegen de maatregel, met als argument: ‘Desinformatie bestrijden met censuur is een vergissing’.

Bekijk meer van

Sputnik Russia Today

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

Wim Theunisse, 10 mei 2022, 22:56

Quote:
Media-staatssecretaris Gunay Uslu verdedigt het EU standpunt dat de Russische zenders RT en Sputnik ook in Nederland worden verboden vanwege hun ‘essentiële en instrumentele rol’ bij het verspreiden van Russische propaganda rond de oorlog in Oekraïne. Einde citaat.

Dat Sputnik en RT weg moeten is logisch al was het maar vanwege het verspreiden van uiterst infectieve malware via rare links.

Waar ik het niet mee eens ben is de algemene verbodsnorm/het algemene verbods principe aangezien een fatsoenlijke nuancering totaal ontbreekt.

Niet alle russen zijn Poetin adepten.
Zo zijn er ook onafhankelijke media in Rusland die geen partijlijn volgen maar gewoon hun eigen gang gaan.

Het verbieden van russische media is anti democratisch.
Het voorlichten via de nederlandse media kan waarschuwend werken voor de eigen bevolking.

Een voorbeeld:
The Siberian Times
http://siberiantimes.com/home/
is informatiever dan de B.B.C. en geen nederlandse krant kan er bij ook maar 1 seconde niet eens in de schaduw staan. geen millimeter.

Wim Theunisse, 10 mei 2022, 23:46

De minister verbiedt beter Veterans Today.
Als er 1misselijk makende “fals negatives” oftewel NEPNIEUWS verspreidende smerige webside is dan is het wel Veterans Today.
In Nederland zijn er ook dergelijke sites.
Allemaal baasjes met een veel hoog “kijk mij eens gehalte “.

Hoor en wederhoor? Huh? Wat is dat? Zoiets dus.

Wim Theunisse, 10 mei 2022, 23:48

Xander Nieuws is ook zo’n flutsite.
Ik kon even niet op de naam komen maar bij deze alsnog verstrekt.

D. Drenth, 13 mei 2022, 22:13

Toch vreemd dat Russische zenders met misinformatie worden geweerd/gecensureerd en de Nederlandse equivalent met belastinggeld wordt geduld.
En waar haalt ze het recht vandaan om te bepalen wie wat mag zien.

Rob Vunderink, 24 mei 2022, 11:31

RT is geen medium, maar de megafoon van het Kremlin. Het is een staatsdesinformatieapparaat. Het weren hiervan is geen persbreidel, want het gaat niet om pers.

(Over de tekst bovenaan: (...) voorbereidt wordt (...). VoorbereidT?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.