training eu starters

— woensdag 13 september 2023, 08:39 | 0 reacties, praat mee

Franse toezichthouder verbiedt verkoop iPhone 12 om hoge straling

© ANP / Pedro Pardo

De verkoop van Apples iPhone 12 is in Frankrijk niet langer toegestaan omdat de telefoontoestellen te veel elektromagnetische straling uitzenden. Die straling kan door het lichaam worden opgenomen, in hogere mate dan in Europa is toegestaan. Het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties ANFR heeft Apple opgeroepen maatregelen te nemen. Laatste wijziging: 13 september 2023, 15:13

De ANFR meldt dat uit tests naar voren komt dat de absorptie van die straling door het lichaam is vastgesteld op 5,74 watt per kilogram. De Europese norm ligt echter op 4,0 watt per kilogram lichaamsgewicht.

“Wat betreft telefoons die al verkocht zijn, moet Apple zo snel mogelijk corrigerende maatregelen nemen om de betreffende telefoons aan de norm te laten voldoen”, stelt de toezichthouder in een verklaring op zijn website. “Anders moet Apple ze terugroepen.”

De Nederlandse toezichthouder voor telecom spreekt Apple aan op de mogelijk te sterke elektromagnetische straling. De Nederlandse Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI) laat weten niet te twijfelen aan het laboratoriumonderzoek waarop de Franse autoriteiten zich baseren.

“De RDI neemt nu eerst contact op met de fabrikant. Want Nederland hecht net als Frankrijk veel waarde aan het veilig gebruik van mobiele telefoons. Mobiele apparaten moeten voldoen aan de Europese normen”, meldt een woordvoerder.

Apple betwist resultaten
Apple zelf zegt tegen persbureau AFP dat het de resultaten betwist. Volgens het Amerikaanse techconcern hebben meerdere onafhankelijke analyses aangetoond dat de iPhones wel degelijk aan de normen voldeden. Toch geeft Apple gehoor aan de oproep van de toezichthouder. Medewerkers van ANFR gaan vanaf woensdag controleren of de iPhone 12 inderdaad verdwenen is uit Franse winkels.

Of Nederlandse toezichthouders gaan handelen naar aanleiding van het Franse verkoopverbod is niet bekend. De Rijksdienst Digitale Infrastructuur, die in Nederland de veiligheid en betrouwbaarheid van apparaten controleert, was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Apple waarschuwt op zijn website dat veel van zijn producten elektromagnetische golven uitzenden die van invloed kunnen zijn op medische apparatuur. Als voorbeeld noemt het bedrijf pacemakers.

“Om mogelijke interactie met dit soort medische apparaten te vermijden, moet u uw Apple-product op een veilige afstand van uw medische apparaat houden”, aldus Apple. Die veilige afstand is volgens het bedrijf minimaal 15 centimeter van elkaar. Als het een draadloos oplaadbaar product betreft, voldoet een afstand van minstens 30 centimeter.

Bekijk meer van

iPhone Apple

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.