banner festival 23

— donderdag 24 september 2015, 15:35 | 2 reacties, praat mee

Maandag antwoorden over foto Van der Graaf

TMG

UPDATE Minister Van der Steur wil uiterlijk maandag de Tweede Kamer het toegezegde feitenrelaas over de kwestie-Volkert van der Graaf sturen. Dinsdag beloofde hij de Kamer dat hij op een rijtje zal zetten hoe het precies is gegaan met de foto van de moordenaar van Pim Fortuyn, die vorig jaar in De Telegraaf verscheen. Over de foto ontstond ophef, onder meer omdat hij in scène zou zijn gezet. Laatste wijziging: 25 september 2015, 12:43

Woensdag beschuldigde Van der Graafs vroegere advocaat Franken Van der Steur ervan dat hij de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Overheidsorganisaties zouden al maanden hebben geweten dat er foto’s van Van der Graaf gemaakt zouden worden. Van der Steur zei dinsdag dat het OM een dag voor de publicatie over de foto is geïnformeerd.

Nu steeds meer duidelijk wordt over de enscenering van de eerste foto van Volkert van der Graaf, treedt nu ook de maker ervan in de publiciteit. Fotograaf Ferry de Kok tekende indertijd een geheimhoudingsverklaring met boetebeding van 25.000 euro. Nu Van der Graafs voormalige advocaat, het Openbaar Ministerie en de minister van Justitie publiekelijk over de zaak reageren, voelt De Kok zich niet meer gehouden aan die bepaling. De freelancefotograaf bevestigt in de Telegraaf de lezing van advocaat Stijn Franken dat de overheid zich tot in detail met de foto heeft bemoeid.

Zo werden kledingadviezen gegeven en hielden persoonsbeveiligers de boel in de gaten, zodat De Kok rustig zijn ‘toevallige’ plaat kon schieten. Door de eerste foto te regisseren, hoopte Justitie een koortsachtige jacht op Van der Graaf, die met proefverlof mocht, te voorkomen. Meer bij Telegraaf

Bekijk meer van

Volkert van der Graaf

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Bob Lagaaij, 24 september 2015, 17:56

Wat een oorverdovende stilte vanuit de journalistiek. Of zijn we dit soort manipulatie inmiddels zo gewoon gaan vinden, dat we er onze schouders erover ophalen? ,,Gevalletje Peter R. de Vries’‘, als het ware?

Bob Lagaaij, 24 september 2015, 17:58

Betere eindredactie: ,,dat we er onze schouders over ophalen’‘. Zo’n retour- oftewel correctieknop zou gemakkelijk zijn!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.