— dinsdag 22 september 2015, 12:35 | 0 reacties, praat mee

OM wist van Van der Graaf-foto; moet nogmaals oordelen

TMG

UPDATE II Het Openbaar Ministerie (OM) heeft indertijd zelf toestemming gegeven voor de paparazzi-eske foto van veroordeeld moordenaar Volkert van der Graaf, toen die in Amsterdam op proefverlof was. Van der Graaf heeft volgens het OM het contactverbod met de media, dat werd opgelegd toen hij in mei van dit jaar vrijkwam, dan ook niet overtreden. Ondanks dat het OM geen aanleiding ziet tot nader onderzoek, heeft Justitie-minister Van der Steur het OM opdracht gegeven nogmaals naar de zaak te kijken.

Afgelopen zondag onthulde Van der Graafs toenmalige advocaat Stijn Franken in Brandpunt Reporter dat de op het oog toevallig gemaakte foto uit 2014 was geënsceneerd, om zelf de beste foto en het mediamoment te kunnen kiezen. Het OM werd in juni 2014 van die plannen ingelicht en was daarmee akkoord. Van overtreding van het mediaverbod is geen sprake, meldt het OM zelf. Van der Steur wil dus dat het OM er nog eens naar kijkt.

Nader onderzoek naar de gang van zaken wordt niet ingesteld. KRO-NCRV zegt dat het OM herhaaldelijk om een reactie is gevraagd over de kwestie. Reclassering Nederland, de organisatie die veroordeelden en verdachten begeleidt, sprak volgens de omroep wel degelijk over een overtreding van het mediaverbod.

Brandpunt Reporter zegt in een reactie dat toenmalig staatssecretaris van Justitie Fred Teeven op 26 maart 2014 in een brief aan de Tweede Kamer onomwonden stelt dat zowel reclassering als het OM op naleving van het mediaverbod toezien. Reclassering Nederland zegt vooraf geen verzoek te hebben ontvangen en dus ook geen toestemming te hebben verleend.

Teeven stelde dat het mediaverbod gold zolang reclassering en de zogeheten Centrale Voorziening voorwaardelijke invrijheidsstelling (CVvi) dat noodzakelijk achten. In juni 2014 was die regeling nog van kracht.

Reclassering Nederland ziet de foto in de Telegraaf als een overtreding van het mediaverbod. Het OM wilde tegenover Brandpunt Reporter niet reageren (hetgeen in de uitzending werd gemeld) maar besloot nu toch de openbaarheid te zoeken.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.