— donderdag 1 oktober 2015, 14:58 | 0 reacties, praat mee

Van der Steur biedt excuses aan

Bart Maat / ANP

UPDATE Minister van der Steur van Justitie heeft zijn excuses aangeboden voor de ontstane verwarring over de foto van Volkert van der Graaf. 'Mede door de inschattingsfout van mij zijn vragen ontstaan over het vertrouwen in mijn departement en in mij en ik vind dat afschuwelijk.'

De oppositiepartijen oordelen in het debat over de kwestie hard over het optreden van minister van der Steur in de zaak rond de geënsceneerde foto van de moordenaar van Pim Fortuyn. CDA, ChristenUnie, D66, PvdA en PVV twijfelen over zijn uitleg en vragen zich af of hij wel in staat is om de problemen op zijn ministerie aan te pakken. “Het OM wist er al maandenlang van en was er heel nauw bij betrokken. Net als Reclassering Nederland, de Dienst Bewaken en Beveiligen, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, verschillende afdelingen van het ministerie”, aldus ChristenUnie-Kamerlid Gert Jan Segers. “Zo’n beetje iedereen wist er dus van, behalve deze minister. Hoe is dit in vredesnaam mogelijk?” Uit het feitenrelaas blijkt zelfs dat zijn eigen voorlichters al in juli op de hoogte waren van de kwestie.

CDA-Kamerlid Peter Oskam vraagt zich af of de situatie op het ministerie sinds het aantreden van Van der Steur niet verder is verslechterd. Een half jaar geleden traden Ivo Opstelten en Fred Teeven vanwege de chaos op het ministerie van Veiligheid en Justitie. “De vorige minister was wel op de hoogte van de foto, deze niet van de uitzending van Brandpunt”, aldus Oskam.

De PVV twijfelt aan het relaas van der minister. “De minister komt hier niet mee weg”, stelde PVV-Kamerlid Lilian Helder. “De suggestie wordt gewekt dat hier op een laag niveau, te weten ‘medewerkersniveau’ besluiten zijn genomen waar de top van de betrokken organisaties niets van wist. Totaal ongeloofwaardig. Deze besluiten zijn allemaal genomen op directieniveau, ofwel door een of meerdere topambtenaren binnen het ministerie.”

De minister is van plan een ‘serieuze set van maatregelen’ te nemen om de communicatie binnen zijn ministerie te verbeteren. “Ik heb een indringend gesprek gehad met het OM hoe het in het vervolg anders moet. Ik zal u over de voortgang van het hele traject informeren.” Meer bij NU.nl / NOS / de Volkskrant

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.