training eu starters

— maandag 21 september 2015, 16:56 | 0 reacties, praat mee

Van der Graaf-reportage leidt tot vragen

TMG

De uitzending van actualiteitenrubriek Brandpunt Reporter van afgelopen zondag heeft mogelijk consequenties voor veroordeeld moordenaar Volkert van der Graaf, die in mei van dit jaar vrijkwam. Bij zijn invrijheidstelling werden strikte voorwaarden afgesproken, waaronder een contactverbod met de media. In de reportage onthulde zijn toenmalige advocaat dat een omstreden paparazzi-foto van Van der Graaf met wederzijdse instemming in scène was gezet. Laatste wijziging: 21 september 2015, 17:17

De foto van Van der Graaf op proefverlof verscheen juni vorig jaar in De Telegraaf, toen nog met het verhaal dat de fotograaf hem herkende. Advocaat Stijn Franken zegt dat was besloten om een bevriende fotograaf de foto te laten maken, zodat de beste foto kon worden gekozen. De vraag is nu of daarmee de bepaling rond het mediaverbod is geschonden.

Van der Graaf werd in 2002 tot 18 jaar cel veroordeeld voor de moord op politicus Pim Fortuyn. Zoals RTL Nieuws bericht is het niet ongebruikelijk - ook bij zware delicten - dat veroordeelden na twee derde van hun straf te hebben uitgezeten vrij kunnen komen. Tegenover RTL ontkent misdaadverslaggever John van den Heuvel dat er sprake was van een opzetje vooraf.

Inmiddels is er ook ophef over andere uitspraken die Van der Graaf in de reportage deed, meldt de NOS. Zo zegt Van der Graaf niet van plan te zijn om aan het werk te gaan en is hij enkel op papier inwoner van Apeldoorn. Hij zit in principe altijd bij zijn gezin in Harderwijk. Vanwege de moeite versus opbrengsten zou de Sociale Dienst in Apeldoorn niets bij Van der Graaf willen afdwingen.

Het CDA stelt dat er gevolgen moeten zijn voor Van der Graafs uitkering die Apeldoorn hem verstrekt. Het Openbaar Ministerie moet bekijken of de deal rond de Telegraaf-foto betekent dat Van der Graaf zijn voorwaarden voor vrijlating heeft geschonden. Daarover is vooralsnog geen besluit over genomen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.