Van der Graaf-reportage leidt tot vragen

De uitzending van actualiteitenrubriek Brandpunt Reporter van afgelopen zondag heeft mogelijk consequenties voor veroordeeld moordenaar Volkert van der Graaf, die in mei van dit jaar vrijkwam. Bij zijn invrijheidstelling werden strikte voorwaarden afgesproken, waaronder een contactverbod met de media. In de reportage onthulde zijn toenmalige advocaat dat een omstreden paparazzi-foto van Van der Graaf met wederzijdse instemming in scène was gezet.
De foto van Van der Graaf op proefverlof verscheen juni vorig jaar in De Telegraaf, toen nog met het verhaal dat de fotograaf hem herkende. Advocaat Stijn Franken zegt dat was besloten om een bevriende fotograaf de foto te laten maken, zodat de beste foto kon worden gekozen. De vraag is nu of daarmee de bepaling rond het mediaverbod is geschonden.
Van der Graaf werd in 2002 tot 18 jaar cel veroordeeld voor de moord op politicus Pim Fortuyn. Zoals RTL Nieuws bericht is het niet ongebruikelijk - ook bij zware delicten - dat veroordeelden na twee derde van hun straf te hebben uitgezeten vrij kunnen komen. Tegenover RTL ontkent misdaadverslaggever John van den Heuvel dat er sprake was van een opzetje vooraf.
Inmiddels is er ook ophef over andere uitspraken die Van der Graaf in de reportage deed, meldt de NOS. Zo zegt Van der Graaf niet van plan te zijn om aan het werk te gaan en is hij enkel op papier inwoner van Apeldoorn. Hij zit in principe altijd bij zijn gezin in Harderwijk. Vanwege de moeite versus opbrengsten zou de Sociale Dienst in Apeldoorn niets bij Van der Graaf willen afdwingen.
Het CDA stelt dat er gevolgen moeten zijn voor Van der Graafs uitkering die Apeldoorn hem verstrekt. Het Openbaar Ministerie moet bekijken of de deal rond de Telegraaf-foto betekent dat Van der Graaf zijn voorwaarden voor vrijlating heeft geschonden. Daarover is vooralsnog geen besluit over genomen.
Praat mee