— vrijdag 1 juli 2022, 12:12 | 0 reacties, praat mee

Fonds voor journalisten in regio Haaglanden

© ANP / Lex van Lieshout

De Haagse Stichting Luis in de Pels wil met een flinke pot geld de onafhankelijke journalistiek in Den Haag en omliggende gemeenten financieren. De Haagse journalistiek kan volgens de stichting eens steuntje in de rug gebruiken om zo haar waakhondfunctie te vervullen. Laatste wijziging: 1 juli 2022, 12:13

De stichting is in 2015 opgericht om lokale Haagse en regionale journalistiek te bevorderen. Zij ondersteunt lokale media en freelancers die tijd nodig hebben om een onderwerp goed uit te spitten. Liefst wil Luis in de Pels projecten stimuleren die over de lokale politiek en grote maatschappelijke thema’s in de stad gaan. Het geld komt voor het overgrote deel van de gemeente Den Haag, aangevuld met particuliere donaties.

Peter Ter Horst, voorzitter van de stichting en oud-hoofdredacteur van de Haagsche Courant, vertelt dat het budget van Luis in de Pels met 90.000 euro per jaar relatief laag is in vergelijking met andere fondsen en regionale stichtingen. Zo heeft die van de provincie Zuid-Holland sinds enige tijd een fonds met een budget van ruim 300.000 euro. “Maar we hebben bewezen dat we met een relatief klein budget goede journalistieke initiatieven in de stad kunnen stimuleren”, aldus Ter Horst.

Volgens Ter Horst wil de stichting “duizend bloemen laten bloeien”. De projecten zijn divers en bestrijken alle media: onderzoeksjournalistiek in de weekkrant Den Haag Centraal, stadsdebatten, een podcastserie over de ontwikkelingen in het Haagse stadhuis, een documentaireserie over het Haagse stadsdeel De Binckhorst, een onderzoeksproject naar de situatie van arbeidsmigranten en steun aan een politiek programma van de Hindoestaande radiozender Radio Sangam.

Journalisten of mediaorganisaties die in aanmerking willen komen voor subsidie van de stichting kunnen dit aanvragen door middel van een formulier.  Een aanvraag kan altijd worden ingediend, maar kan dus ook gedeeltelijk of helemaal worden afgekeurd. Op de site van Luis in de Pels staat een lijst met daarin vijf voorwaarden waaraan een aanvraag voor subsidie moet voldoen.

Bekijk meer van

Den Haag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.