training eu starters

— donderdag 6 september 2018, 13:21 | 0 reacties, praat mee

Lise Witteman op zoek naar het bos tussen de Brusselse bomen

Lise Witteman (30) heeft haar vertrouwde Den Haag verruild voor het kloppend hart van de Europese Unie. Sinds kort is ze freelance-correspondent in Brussel, met tot nu toe als opdrachtgevers Follow the Money en De Groene Amsterdammer. Laatste wijziging: 6 september 2018, 17:13

Na jaren te hebben rondgelopen op het Binnenhof voor media als De Volkskrant, WNL, Nu.nl en De Telegraaf, zette ze de stap die al langer leefde in haar fantasie: Brussel. “Ik had op een gegeven moment het idee dat ik behoorlijk wat had gezien van politiek Den Haag, natuurlijk niet alles, maar op mijn verlanglijstje stond altijd al Brussel. Dus toen iemand me vroeg waarom ik niet gewoon naar het buitenland vertrok, dacht ik ‘waarom eigenlijk niet’.”

Witteman begon na te denken over media die mogelijk geïnteresseerd zouden zijn. Follow the Money, waar ze al eerder voor gewerkt had, en De Groene Amsterdammer bleken wel wat te zien in haar insteek. “Wat mij altijd erg interesseert zijn onderwerpen die een raakvlak hebben met transparantie. Een democratie kan pas echt goed werken als er een zekere mate van transparantie is. Brussel is nog wel enigszins een raadsel voor mensen. Hoe lopen de lijntjes en hoe wordt er gelobbyd door verschillende organisaties?”

“Vaak zie je toch dat een correspondent in een stad als Brussel voor een medium alles moet coveren, van de EU, tot NAVO en ook nog even België erbij. Dat wil ik niet. Ik heb met mijn opdrachtgevers al overleg gehad over wat ik precies wil doen. Maar tussen de bomen door het bos blijven zien, blijft uiteraard een uitdaging.”

Haar muur is inmiddels bedekt met grote vellen papier waarop ze letterlijk de lijntjes uitzet die in Brussel te ontdekken zijn. “Zo probeer ik de structuren een beetje in kaart te brengen. Wie kent wie en wat hoort bij wat? Dat gaat nu goed, ik heb wat mensen gesproken, dus zo vind ik alles wel een beetje uit. Dat is ook het voordeel van Brussel, mensen zijn er heel benaderbaar. Er geldt geen geheimhoudingsplicht voor ambtenaren, wat in Den Haag wel zo is.”

Met de parlementsverkiezingen volgend jaar, de begrotingsronde en de Brexit in haar achterhoofd brainstormt Witteman hard door. “Ik heb al wel wat interessante projecten op de planning staan, maar die houd ik nog even geheim.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.