Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 19 januari 2022, 08:40 | 0 reacties, praat mee

FNV-vicevoorzitter Boufangacha: stop met loonmatigingsdenken

Boufangacha in 2019, tijdens de jaarlijkse FNV-presentatie over de stand van de cao-onderhandelingen | ANP

FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha pleit in zakenkrant FD voor een einde van het 'loonmatigingsdenken' onder werkgevers, werknemers én vakbondsleden. Geradicaliseerde ideeën over winstmaximalisatie bij sommige werkgevers maken van arbeid nog slechts een grondstof, klaagt Boufangacha. HIj voorziet dit jaar veel acties. Laatste wijziging: 19 januari 2022, 08:44

In de metaal- en technieksector wordt al gestaakt, onderhandelingen in andere sectoren verlopen moeizaam. “De loonvoorstellen van werkgevers komen niet eens in de buurt van de inflatie. Werknemers zien de prijzen stijgen, terwijl het over het algemeen goed gaat. Dus die zullen niet snel met een laag bod genoegen nemen”, verwacht Boufangacha.

De FNV stelde eerder deze maand voor om een automatische inflatiecorrectie in cao’s op te nemen. Volgens de vakbond gaat veel onderhandelingstijd op aan enkel koopkrachtbehoud.

Boufangacha “We merkten [..] dat we zes, zeven onderhandelingsrondes bezig waren om alleen de inflatie gecompenseerd te krijgen. Terwijl bedrijven het in contracten met afnemers de gewoonste zaak van de wereld vinden om de prijzen aan te passen.”

Nederlandse werkgevers hebben weinig trek in zo’n automatische indexatie. De Algemene Werkgeversvereniging riep leden op terughoudend te zijn met ‘forse loonsverhogingen’ en pleitte voor clausules in cao’s om in te mogen grijpen als er economische tegenwind is.

De NVJ bereikte wat betreft de nieuwe cao voor het Uitgeverijbedrijf een volgens de vakvereniging “verdedigbaar onderhandelingsresultaat”, al is daar volgens onderhandelaar Paul Teixeira de geldontwaarding dit jaar maar nipt gecompenseerd.

Boufangacha zegt het idee allang niet meer te volgen dat loonmatiging goed is voor de economie. Maar werknemers hebben het soms in hun dna zitten. “Ook onze eigen leden gaan soms mee in het denken dat een bedrijf in zwaar weer komt als ze een eerlijk loon eisen.” Meer bij het FD

Bekijk meer van

Zakaria Boufangacha FNV FD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.