— donderdag 6 januari 2022, 09:04 | 0 reacties, praat mee

FNV: behoud koopkracht door automatische inflatiecorrectie in cao’s

ANP

Vakbond FNV eist een automatische inflatiecorrectie in salarissen, nu uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat de inflatie vorig jaar (2,4 procent) loonstijgingen in cao's (gemiddeld 2,1 procent) heeft ingehaald. Volgens bestuurslid Petra Bolster zijn werknemers het beu om elk jaar opnieuw over inflatiecorrectie te moeten onderhandelen om koopkracht te behouden. Laatste wijziging: 19 januari 2022, 08:31

“Behoud van de waarde van het bestaande salaris moet geen onderdeel van onderhandeling zijn”, vindt de FNV. Door dit op te nemen in de cao’s wordt een elk jaar terugkerende discussie over behoud van koopkracht voorkomen.

Ook journalistenvereniging NVJ start 2022 met een oog op de flink opgelopen inflatie. Bij de cao-onderhandelingen waarbij de vereniging betrokken is blijft verbetering van koopkracht het uitgangspunt. De NVJ verwijst naar de uitstekende resultaten bij verschillende mediabedrijven en de “volop” investeringen in de transitie van print naar digitaal.

Naast inflatiecorrectie is er daarom volgens de vereniging ruimte voor verbetering van salarissen en freelance-tarieven. De looneis is daarom 5 procent.

Het komende jaar is er volgens schattingen sprake van rond 2 en 2,5 procent inflatie.

Nederlandse werkgevers hebben weinig trek in een automatische indexatie, meldt de Volkskrant. De Algemene Werkgeversvereniging (AWVN) riep leden op terughoudend te zijn met ‘forse loonsverhogingen’ en pleiten voor clausules om in te grijpen als er economische tegenwind is. Meer bij FNV / NVJ / Volkskrant

Bekijk meer van

NVJ NVJ FNV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.