e learning nvj

— woensdag 7 juli 2021, 15:27 | 0 reacties, praat mee

Flink minder journalisten met een ww-uitkering

© ANP

Het aantal journalisten dat een uitkering ontvangt vanuit de Werkloosheidswet is het afgelopen half jaar fiks gedaald. In mei 2021 kregen 722 journalisten een ww-uitkering. In december, de laatste keer dat Villamedia de cijfers bekeek, waren dat er nog 1082. Laatste wijziging: 8 juli 2021, 09:38

Tekst loopt verder onder de grafiek

Dat blijkt uit data van het UWV die Villamedia opvroeg. Half juni werd al bekend dat het de hoeveelheid ww-uitkeringen ook in de gehele arbeidsmarkt was teruggelopen. Ook het totale aantal werklozen daalde in de eerste helft van het jaar scherp. Het journalistieke werkveld volgt die dalende lijn. Het aantal journalisten in de ww lag in mei op het laagste niveau sinds Villamedia in januari 2012 begon met het bekijken van de data.

Tekst loopt verder onder de grafiek

Niet alleen de ww-cijfers schetsen een positief beeld van de huidige stand van het journalistieke werkveld, ook cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn positief. Volgens het bureau is de vacaturegraad, het aantal openstaande vacatures per 1000 banen, het hoogst in de informatie en communicatie. Dat is de bedrijfstak waar naast journalistiek ook voorlichting en communicatie vallen. Ook Villamedia zag het aantal vacatures dat via de website werd aangeboden de afgelopen periode toenemen.

Gat tussen man en vrouw krimpt
Vergeleken met een jaar geleden ontvingen afgelopen mei 45 procent minder journalisten een ww-uitkering. Vrouwelijke journalisten zitten vaker in de ww dan hun mannelijke collega’s. Dat is al het geval sinds het vierde kwartaal van 2015. Maar waar het verschil tussen beide groepen tussen 2015 en eind 2020 alleen maar groter werd, werd het verschil het afgelopen half jaar kleiner. Van alle journalisten met een ww-uitkering was in mei 56 procent vrouw. In juni 2020 was dat nog bijna 60 procent.

Tekst loopt verder onder de grafiek

Met name het aantal journalisten met een kortlopende ww-uitkering daalde het afgelopen jaar flink. In mei van dit jaar zaten 389 journalisten nul tot zes maanden in de ww, ruim 54 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal ww-uitkeringen met een duur van 6 tot 12 maanden liep in diezelfde periode terug met 21 procent. De groep journalisten die langer dan één jaar in de ww zat, daalde met zo’n 11 procent.

2020 zwaar jaar voor freelancers
De ww-cijfers schetsen deels een beeld van de stand van de journalistieke arbeidsmarkt, maar geven geen volledig inzicht. Zo hebben freelancers die, al dan niet tijdelijk, zonder werk zitten geen recht op een uitkering vanuit de Werkloosheidswet. Het eerder deze week verschenen rapport Mediafreelancers Corona Monitor 2020 liet zien dat freelancers vorig jaar veel last hebben gehad van de coronacrisis.

Ruim de helft van de freelance journalisten die meedeed aan het onderzoek geeft aan niet rond te kunnen komen van zijn of haar journalistieke werk. Het gemiddelde jaarinkomen van freelancers daalde volgens het onderzoek in 2020 naar 28.700 euro per jaar. Van alle zelfstandig werkende journalisten is 40 procent (deels) afhankelijk van het inkomen van zijn of haar partner.

Bekijk meer van

UWV CBS

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.