banner festival 23

— dinsdag 9 augustus 2022, 10:48 | 0 reacties, praat mee

FBI doet inval woning oud-president Trump op zoek naar vertrouwelijke documenten

Een Trump-supporter rijdt langs de ingang van Mar-a-Lago. Op dat moment deed de FBI een huiszoeking naar documenten die Trump aan het Nationaal Archief had moeten overdragen. | EPA

De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI heeft vanochtend een inval gedaan op Mar-a-Lago, het verblijf van oud-president Trump in Florida. Doel van de huiszoeking is het achterhalen van documenten die Trump na zijn presidentschap heeft meegenomen, maar eigenlijk in het Nationaal Archief thuishoren.

Trump was op het moment van de inval niet thuis, maar gaf een verklaring uit over “de belegering en plundering van mijn prachtige huis”. Trump ziet in de inval het zoveelste bewijs van vervolging door duistere krachten binnen de Amerikaanse overheid.

Juridische experts wijzen op de aanzienlijke hoeveelheid juridische hordes die genomen moeten worden, voor een inval als deze wordt goedgekeurd. Christopher Wray, hoofd van de FBI, is indertijd door Trump benoemd.

Eerder dit jaar haalde de National Archives and Records Administration (NARA) al vijftien dozen aan meegenomen materiaal bij Mar-a-Lago op.

Het betrof toen onder meer brief van president Obama aan zijn opvolger en diverse brieven van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, die Trump indertijd als ‘liefdesbrieven’ omschreef. Voor toekomstige geschiedschrijving valt veel papierwerk (mails, faxen, brieven en notities) onder de zogeheten Presidential Records Act.

Omdat de begin dit jaar opgehaalde dozen vertrouwelijke documenten bevatten, schakelde NARA justitie in. Deze inval gaat om het achterhalen van officiële documenten die ook aan het Nationaal Archief overgedragen dienden te worden.

Volgens Trumps naaste medewerkers verscheurde de president routinematig documenten, maar zou dat gedachteloos gebeuren als gewoonte uit zijn zakelijke carrière. Veel materiaal zou door medewerkers uit de prullenbak zijn gevist.

Bekijk meer van

Trump

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.