banner festival 23

— donderdag 10 februari 2022, 09:22 | 0 reacties, praat mee

‘Onderzoek Amerikaanse Justitie naar omgang met documenten Trump’

Januari 2019: Trump toont de 'liefdesbrieven' die hij van Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un ontving. Trump nam ze na zijn presidentschap mee naar huis, terwijl ze overgedragen dienden te worden | AFP

De Amerikaanse Nationale Archieven hebben het ministerie van Justitie om onderzoek gevraagd naar de wijze waarop oud-president Trump is omgesprongen met documenten die hij wettelijk verplicht was te bewaren. Documenten werden soms vernietigd, maar soms ook door Trump verscheurd en door assistenten weer aan elkaar geplakt. Laatste wijziging: 10 februari 2022, 14:55

Onlangs gingen medewerkers van de National Archives and Records Administration langs bij Trumps Mar-a-Lago landgoed in Florida om vijftien dozen aan materiaal mee te nemen, die eigenlijk overgedragen hadden moeten worden.

Tussen deze documenten bevonden zich een brief van president Obama aan zijn opvolger, diverse brieven van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un (“liefdesbrieven”, volgens Trump) en een beruchte kaart, waar Trump met zwarte stift aanpassingen op deed omdat een officieel voorspelde route van een orkaan niet overeenkwam met een eerdere tweet van zijn hand.

De Washington Post benadrukt dat dit stukken zijn die bewaard bleven. Gedurende zijn presidentschap werden documenten volgens de krant ook regelmatig verzameld in burn bags, bedoeld om te worden verbrand. Voor toekomstige geschiedschrijving valt veel papierwerk echter onder de zogeheten Presidential Records Act.

Alle geschreven presidentiële communicatie valt daar onder: van e-mail, notities, brieven tot faxen.

Trump lijkt veel documenten routinematig en gedachteloos te verscheuren - volgens kennissen een gewoonte uit zijn zakelijke carrière. Trump zou volgens hen ‘transactioneel’ werken en na afgeronde zaken documenten min of meer symbolisch verscheuren. Trumps team redde veel materiaal uit prullenbakken of van zijn bureau, om te voldoen aan de wetgeving.

Dat dozen aan niet-overhandigde documenten naar Florida waren meegenomen, maakt volgens de Nationale Archieven nader onderzoek noodzakelijk. Een strafrechtelijke veroordeling lijkt onwaarschijnlijk, maar een officieel onderzoek is volgens betrokkenen van belang om het belang van de Presidential Records Act te onderstrepen.

Een jurist voor een toezichthouder op ethiek en aansprakelijkheid binnen de Amerikaanse overheid zegt in de krant onderzoek niet mag uitblijven, ook al is een veroordeling onwaarschijnlijk. Bij een eventuele herverkiezing van Trump zou voldoen aan de Presidential Records Act anders optioneel blijken.

Trump lag eerder al overhoop met de Nationale Archieven, nadat die documenten vrijgaf aan de commissie die de aanval op het Capitool onderzocht. Trump wilde die geheim houden.

Bekijk meer van

Verenigde Staten Trump

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.