word studentlid

— donderdag 13 juni 2019, 10:51 | 0 reacties, praat mee

Familie Daphne Caruana Galizia: ‘Bende uit Letland achter moord’

Familie Daphne Caruana Galizia: ‘Bende uit Letland achter moord’
April 2019: demonstranten met foto's van Caruana Galizia voor het kantoor van premier Josph Muscat | Reuters

De familie van de in oktober 2017 vermoorde Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia zegt bewijs te hebben dat een bende uit Letland achter haar dood zit. Ze hebben Letland eind mei gegevens verstrekt en vragen de overheid om assistentie bij het oplossen van de moord. Laatste wijziging: 14 juni 2019, 06:11

Caruana Galizia schreef over onder meer corruptie op het eiland en kwam regelmatig in botsing met de autoriteiten en premier Joseph Muscat in het bijzonder. Er volgden kort na de moord enkele arrestaties, die op niets concreets uitdraaiden. Eind november stelde Malta dat er hoofdverdachten in het vizier waren, maar details werden toen niet gegeven.

De familie zegt aanwijzingen te hebben dat een bende uit Letland actief was met witwaspraktijken op het eiland, via banken op Malta en in Letland. Beide banken verloren vorig jaar hun licenties vanwege witwaspraktijken en de arrestatie in de Verenigde Staten van een topman.

De bende zou via deze banken hebben gewerkt en de onderzoeksjournaliste hebben omgebracht. De familie heeft een rapport met onder meer namen van vermeende bendeleden hebben overgedragen aan de Letse Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, meldt persbureau Bloomberg.

Persorganisaties en de Raad van Europa (onder leiding van Nederlander Pieter Omtzigt) deden onderzoek op het eiland. De conclusies waren min of meer hetzelfde: een gebrek aan urgentie bij de overheid daders te vinden, problematische belangenverstrengeling en problematische wetgeving, in het bijzonder rond smaad.

Er zijn na Caruana Galizia’s dood op het eiland wel diverse hervormingen doorgevoerd.

Haar zoon Matthew ergert zich dat premier Muscat daar nu de eer voor opeist. Matthew Caruana Galizia verwijst verder naar de ongewijzigde smaadwetgeving op het eiland, die de bewijslast bij de beschuldigde neerlegt. Verder laat de wet toe dat nabestaanden de gevolgen van een smaadzaak moeten dragen.

Bekijk meer van

Malta Daphne Caruana Galizia

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.