banner anp

— woensdag 17 oktober 2018, 14:34 | 0 reacties, praat mee

Malta: persorganisaties ontstemd over gebrek aan urgentie in moordzaak Caruana Galizia

Deze gedenkplaats tegenover de rechtbank in Valletta, Malta is inmiddels ontmanteld | Domenic Aquilina / EPA

Een groep samenwerkende persvrijheidorganisaties heeft stevige kritiek geuit op de regering in Malta. Er is weinig interesse om de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia op te lossen. Exact een jaar geleden werd de journaliste met een autobom gedood. De delegatie stelt dat er nauwelijks vooruitgang is geboekt in het onderzoek naar motief en daders.

Reporters sans Frontières (RSF), het European Centre for Press and Media Freedom, het International Press Institute, het Comité ter Bescherming van Jouranlisten (CPOJ) en PEN International deden aan het vorige maand aangekondigde onderzoek mee.

De regering van Malta is welwillend, aldus de groep, maar doet desondanks onvoldoende om de moordenaars en opdrachtgevers te achterhalen. De moord en de straffeloosheid van de daders hebben een verkillend effect op de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in het land. De organisaties wijzen op de de Europese Conventie van Mensenrechten, die het overheden verplicht de persvrijheid en meningsuiting te beschermen.

De organisaties noemend verder op het ontmantelen van een spontaan gegroeide gedenkplaats voor Caruana Galizia als tekenend voor de desinteresse bij de autoriteiten. De groep kreeg van de Maltese premier geen garantie dat de briefjes, foto’s en ander materiaal bewaard blijven.

De groep spreekt verder van een gepolariseerd journalistiek klimaat op het eiland, waarbij mediabedrijven die regeringsgezind zijn vaker lucratieve reclame-contracten krijgen dan kritische media. Journalisten op Malta moeten hun werk bovendien doen in een klimaat waar de smaadwetgeving de bewijslast bij de beschuldigde neerlegt. Daarnaast is het mogelijk dat nabestaanden de gevolgen van een smaadzaak moeten dragen. Dat moet veranderen, aldus de groep. Meer bij The Malta Independent

Bekijk meer van

Malta Daphne Caruana Galizia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.