Smartocto userneeds

— vrijdag 23 december 2016, 10:09 | 1 reactie, praat mee

Facebook krijgt meer dataverzoeken van Nederland

De Nederlandse overheid vraagt Facebook steeds vaker om gebruikersinformatie. Dit blijkt uit het transparantierapport dat Facebook heeft vrijgegeven. Laatste wijziging: 23 december 2016, 10:14

In de eerste zes maanden van 2016 vroeg de overheid het sociale netwerk precies 450 keer om gebruikersgegevens van Facebook, Whatsapp of Instagram. Dat is bijna drie keer zo vaak als het half jaar daarvoor.

In de eerste helft van 2016 vroeg de overheid informatie op over 750 accounts, tegenover 190 in het half jaar daarvoor. Bijna 90 procent van alle Nederlandse verzoeken werd door Facebook gehonoreerd.

Wereldwijd steeg het aantal dataverzoeken met 27 procent, naar ruim 59.000. Zo’n 40 procent was afkomstig uit de Verenigde Staten.

Steeds meer technologiebedrijven publiceren een transparantierapport met verzoeken van overheden gekregen om gebruikersinformatie af te staan. Naast Facebook gaat het om bijvoorbeeld Twitter, Google, Yahoo, Microsoft en Linkedin. Tot 2014 was het voor dergelijke bedrijven moeilijk om deze informatie te openbaren, er zou zelfs gevangenisstraf op staan. De bedrijven komen met de informatie nadat grote ophef ontstond over PRISM, het surveillanceprogramma van de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Bekijk meer van

Nederland Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 23 december 2016, 15:13

Zolang grote media-instellingen als Twitter, Facebook, Google en Microsoft niet overgaan tot werkelijke namen van mensen en daarop controleren (kan volgens mij vrij eenvoudig) dan zal Justitie nog meer gaan vragen om nadere gegevens en ip-nummers van trollen, anonymi en pseudoniemen.
Het toppunt in Nederland is de site van Geen Stijl met zijn vaak anonieme ‘reaguurders’. Daarmee vergeleken is Villa Media nog erg eerlijk. Ik begrijp ook waarom bepaalde sites stoppen met modereren.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.