— donderdag 12 januari 2017, 14:17 | 0 reacties, praat mee

RTL Nieuws hackt socialmedia-accounts van politici

hHet Twitteraccount van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij werd gehackt - © Sander Koning / ANP

RTL Nieuws heeft socialmedia-accounts van diverse politici gehackt door gebruik te maken van eerder gelekte wachtwoorden. Op onder meer het Twitteraccount van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij plaatste RTL Nieuws zelfs een tweet. Kamervoorzitter Khadija Arib stelt naar aanleiding van de hacks per direct een team van deskundigen in om Kamerleden te ondersteunen en adviseren bij het beveiligen van hun sociale media-accounts.

RTL Nieuws schrijft de accounts te hebben gehackt omdat internetbeveiliging van politici “een belangrijk en actueel onderwerp” is. Met de vermeende Russische hack bij de Democratische partij in de VS, en de verkiezingen in Nederland in het vooruitzicht, staat de dreiging van hacks hoog op de agenda.

De journalisten wisten de accounts binnen te dringen met wachtwoorden die gelekt zijn bij eerdere grote datalekken bij bijvoorbeeld LinkedIn, Dropbox en Adobe. Diverse politici blijken de wachtwoorden die in die bestanden voorkomen ook te gebruiken voor andere accounts. Bij Van der Staaij en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA was het mogelijk zo het Twitter- en LinkedIn-account binnen te dringen. Bij andere, niet bij naam genoemde, politici lukte het om in het Facebook-account te komen.

“Op zich is het strafbaar om in een account binnen te dringen. Dat heet computervredebreuk en er staat een jaar cel op”, zegt internetjurist Arnoud Engelfriet in een reactie tegen NU.nl. “Maar RTL zal zeggen dat ze dit doen vanuit het journalistiek belang en zonder schade aan te richten. Dan wordt gewoonlijk van strafvervolging afgezien. Het belang om grote misstanden aan te tonen is dan zwaarder dan het strafrechtelijk belang bij vervolging.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.