— donderdag 14 oktober 2021, 09:33 | 0 reacties, praat mee

Facebook hanteert vip-lijst voor wie de regels er minder toe doen

AFP

Uit recent gelekte interne documenten blijkt dat Facebook een vip-lijst hanteert van gebruikers die meer vrijheden genieten op het platform. Dat bericht technologiesite Ars Technica. Bedoeld om voor Facebook potentiële imago-problemen te voorkomen bij hardhandige moderatie, werd een lijst aangelegd van beroemdheden, politici, sporters, journalisten en zelfs accounts van populaire huisdieren. Deze groep is in essentie vrijgesteld van regels die voor andere Facebook-gebruikers wel gelden.

Overigens gaat Facebook vanaf nu zowel journalisten als activisten classificeren als “onvrijwillige publieke figuren”. Voor hen worden bijzondere maatregelen getroffen om intimidatie en lastigvallen te verminderen.

Op de lijst zouden volgens Facebook slechts “enkele leden uit onze gemeenschap” staan. Ars Technica merkt op dat er maar liefst 5,8 miljoen gebruikers zijn vrijgesteld van gedragsregels die voor de ruim 2,8 miljard andere gebruikers wél gelden.

“Het betekent dat een groot aantal influencers ongestoord kunnen posten op Facebook en Instagram”, stelt Ars Technica. Ook Facebook zelf zou dit probleem hebben onderkend; de productmanager van XCheck waarschuwde in een rapport dat eventuele aanpassingen “wel moeten worden afgezet tegen het bedrijfsrisico.”

Deze dollar comes first-mentaliteit staat deze weken centraal in diverse documenten die door klokkenluiders in de openbaarheid zijn gebracht. Een van hen getuigde vorige week voor het Amerikaanse Congres. Frances Haugen stelt dat het platform bewust profiteert van polarisatie. Topman Zuckerberg zegt zich niet in die kritiek te herkennen.

Ook Facebooks eigen, openbare rapportages krijgen kritiek, omdat ze de algoritme-bubbels van het platform aantonen: op het hoogtepunt van onstuimige ontwikkelingen rondom de Amerikaanse verkiezingen en in de periode na de aanval op het Amerikaanse Capitool begin dit jaar bleek een site over oud-spelers van het American footballteam Green Bay Packers de populairste link op het Amerikaanse deel van Facebook.

In reactie op de onthulling van het XCheck-programma zegt een woordvoerder dat Facebook constant werkt aan het proces van het laten naleven van de regels, maar dat er altijd een afweging bestaat tussen snelheid en accuratesse. Meer bij Ars Technica

Bekijk meer van

Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.