training eu starters

— dinsdag 3 mei 2016, 16:27 | 0 reacties, praat mee

‘Facebook moet eerlijker delen met contentmakers’

Facebook-topman Zuckerberg (s)preekt | Alberto Estevez / EPA

Justin Smith, mediabaas bij uitgever Bloomberg, zegt dat nieuwsbedrijven het moeten doen met 'kliekjes', terwijl Facebook zich met een omzet van 18 miljard op nieuwsactiviteiten als een veelvraat gedraagt. Slechts twee miljard van die omzet gaat naar de bedrijven die alle inhoud leveren, stelt Smith. Laatste wijziging: 11 mei 2016, 08:56

Die situatie moet veranderen, zegt Smith tegenover The Guardian. Facebook zou zich daarnaast meer moeten inspannen om uitgevers binnenboord te houden, want “we zijn onderling van elkaar afhankelijk”. Dat uitgevers, dagbladen en tijdschriften zich met kruimels tevreden moeten stellen is onhoudbaar, vindt Smith. De ongelijke verhouding tussen makers van (nieuws)inhoud en Facebook is een zorg voor de toekomst.

Vorige week meldde Facebook een kwartaalomzet van 5,4 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1,5 miljard dollar, tegen 512 miljoen een jaar eerder. Bloomberg is volgens Smith beter in staat dan concurrenten om zelf geld aan hun inhoud te verdienen, omdat zakelijke gebruikers met andere reden naar Facebook gaan - niet om het nieuws.

Bloomberg rolt momenteel in diverse regio’s in de wereld gelokaliseerde versies van de eigen nieuwsdienst uit, maar Smith erkent dat maar weinig uitgeefpartijen in staat zijn op een dergelijke manier hun bereik op schalen.

Bekijk meer van

Facebook Bloomberg

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.