— donderdag 19 augustus 2021, 11:25 | 0 reacties, praat mee

Eerste eigen rapportage Facebook over populairste inhoud oogst al direct kritiek

Berichten van vrienden en familie domineren de nieuwsfeeds van Amerikaanse Facebook-gebruikers. Journalistieke organisaties hebben nauwelijks invloed | Facebook

Facebook heeft een rapport gepubliceerd over het type berichten die gebruikers in de Verenigde Staten in hun feeds onder ogen krijgen. Het platform wil daar nu elk kwartaal over gaan berichten. Er is kritiek op de stap, omdat Facebook het onafhankelijke onderzoekers naar zulke informatie moeilijk maakt.

Het Ad Observatory-project van de Universiteit van New York legde eerder fouten van Facebook bloot rond politieke campagnes op het platform, waardoor talloze politieke advertenties niet als zodanig werden geregistreerd.

Begin deze maand blokkeerde Facebook het project en sloot het Facebook-profielen van betrokken onderzoekers. In een verklaring stelde het platform dat Ad Observatory de data op illegale wijze betrok, in strijd met Facebooks gebruiksregels. “Onderzoek mag geen rechtvaardiging zijn om inbreuk te plegen op privacy van mensen”, aldus Facebook.

Het eigen Widely Viewed Content-rapport moet inzicht geven in trends en populariteit van inhoud, maar onder meer een oud-werknemer van Facebook vergelijkt het in de Washington Post met een oliebedrijf dat z’n eigen klimaatstudie uitbrengt.

“Het is enkel bedoeld om onafhankelijk onderzoek en mediaberichtgeving te counteren en een alternatief verhaal te kunnen brengen”, aldus de (anoniem opgevoerde) ex-werknemer. De Washington Post omschrijft de inzichten uit het rapport als deeply weird.

Op het hoogtepunt van onstuimige ontwikkelingen rondom de Amerikaanse verkiezingen en in de periode na de aanval op het Amerikaanse Capitool begin dit jaar bleek een site over oud-spelers van het American footballteam Green Bay Packers de populairste link op het Amerikaanse deel van Facebook.

Volgens Facebook-woordvoerder Ryan Peters bewijst dat alleen maar dat iedereen, niet alleen de supersterren, een breed publiek kunnen trekken, “zolang de inhoud maar aantrekkelijk genoeg is”.

Ook opmerkelijk is dat de meest bekeken posts maar .1 procent van het totale aanbod van berichten op het Amerikaanse Facebook vertegenwoordigen. Het grootste deel van de berichten blijven dus - relatief - slecht bekeken. Facebook verklaart dat met een verwijzing naar het gepersonaliseerde karakter van feeds, die alleen tonen waar mensen werkelijk in zijn geïnteresseerd.

Als aanjager van verkeer hoeven uitgevers evenmin niet op Facebook te rekenen, blijkt. Maar liefst 87,1 procent van berichten in de feeds op Facebook verwijst niet naar bronnen buiten. Dat gebeurt slechts in 12,9 procent van posts.

Links naar buiten toe gaan daarbij vooral naar YouTube en webwinkel Amazon. In het tweede kwartaal van dit jaar staat ABC News op plaats tien als eerste nieuwsorganisatie waarnaar extern gelinkt wordt. ABC News vindt naast YouTube en Amazon onder meer Twitter, TikTok, Spotify en Tenor.co voor zich, een domein dat enkel gifjes host. Widely Viewed Content Report Q2 2021: What People See on Facebook

Bekijk meer van

Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.