noodfonds

— donderdag 25 oktober 2018, 10:44 | 0 reacties, praat mee

Facebook gaat ook waarschuwen voor nepnieuws in koppen

Pixabay

Een kop is een krachtige aanjager voor aandacht, óók in negatieve zin. Facebook gaat harder optreden tegen manipulatieve of valse koppen, zelfs als het artikel eronder inhoudelijk wel klopt. Ook enkel de kop kan nu door controleurs van het platform worden voorzien van waarschuwend commentaar.

Een stuk waarvan de kop een valse weergave van de inhoud is, wordt ook lager getoond in de nieuwsfeed. De nieuwe functionaliteit is deze week wereldwijd uitgerold naar de partners die nepnieuws controleren voor Facebook. In Nederland staat die samenwerking sinds afgelopen zomer op een laag pitje.

Vaksite Poynter stelt dat de mogelijkheid om expliciet koppen van commentaar te voorzien stamt uit verwarring onder factcheckers die met een artikel weinig mis vonden, maar moeite hadden met de kop. Een als nepnieuws gelabeld artikel van ThinkProgress, waarbij factcheckers vooral moeite hadden met één woord in de kop, leidde tot een fikse ruzie en beschuldigingen dat Facebook censuur pleegt.

Dat moet met het nieuwe beleid voorkomen worden. Meer bij Poynter

Bekijk meer van

Fact check Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.