— vrijdag 5 april 2019, 08:24 | 0 reacties, praat mee

Live te volgen vanuit Perugia: discussies over nepnieuws, populisme en het ledenmodel

In het Italiaanse Perugia zijn honderden journalisten bijeen om over hun vak te praten. Te veel voor een mens om allemaal te volgen en als je er niet bij bent, mis je helemaal alles. Gelukkig zijn daar de videostreams die het mogelijk maken op afstand alles live te volgen of later terug te kijken. Wij geven je een paar suggesties voor als je vandaag een uurtje over hebt. Laatste wijziging: 5 april 2019, 08:39

Het nieuwe goud: leden
Met De Correspondent als lichtend voorbeeld zijn er internationaal steeds meer journalistieke platforms die kiezen voor leden of donateurs in plaats van abonnees. Het grote verschil? Met abonnees is er een betaalmuur om de artikelen en met leden blijft de informatie voor iedereen beschikbaar. En natuurlijk de vraag hoe je mensen bereid vindt geld te betalen om ook anderen het mogelijk te maken te genieten van goede journalistiek.
Om 11.00 is er een panelgesprek met onder andere Maaike Goslinga van De Correspondent over wanneer mensen bereid zijn lid te worden en aansluitend om 12 uur een panelgesprek over de verschillende vormen van lidmaatschap.

Als het verhaal te goed is om waar te zijn
In Duitsland likt Der Spiegel zijn wonden nog na het laatste schandaal waarbij Claas Relotius het ene verhaal na het andere verzon. In Perugia wordt daar een aantal keer over nagepraat, steeds zonder De Spiegel. Om 15.00 uur is de centrale vraag wat de verleidingen zijn bij het vertellen van een goed verhaal.

James Ball: Nepnieuws-expert over nepnieuws
James Ball, auteur van Post-Truth: How Bullshit Conquered The World, houdt zich nu drie jaar bezig met zoń beetje alle aspecten van nepnieuws. Hij krijgt om 16.00 uur het woord om zijn laatste inzichten te delen. Wat werkt en wat niet en wat moeten we met Facebook?

Journalistiek en populisme, dat worden geen vrienden
Journalistiek en populisme is een lastige combinatie. Populisme is sowieso iets dat bestreden moeten worden, is de gangbare mening in Perugia. Op verschillende podia wordt besproken hoe. Ook om 16.00 uur als toch niet de minste, zoals Charlie Beckett en Jay Rosen aanschuiven. 

Wat als de media in handen zijn van maar een paar partijen?
Eveneens om 16.00 uur een gesprek over het effect van eigendomsverhoudingen. Wat gebeurt er als mediabedrijven in handen zijn van maar een paar mensen en die verbinden zich met de machthebbers. Het eerst is in Nederland al het geval, het tweede mag je hopen dat nooit gebeurt. Afschrikwekkende voorbeelden uit bijvoorbeeld Hongarije, Turkije en Italië zouden ons dat moeten leren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.