website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Live te volgen vanuit Perugia: discussies over nepnieuws, populisme en het ledenmodel

Dolf Rogmans — Geplaatst in Journalistiek op vrijdag 5 april 2019, 08:24

Nieuws In het Italiaanse Perugia zijn honderden journalisten bijeen om over hun vak te praten. Te veel voor een mens om allemaal te volgen en als je er niet bij bent, mis je helemaal alles. Gelukkig zijn daar de videostreams die het mogelijk maken op afstand alles live te volgen of later terug te kijken. Wij geven je een paar suggesties voor als je vandaag een uurtje over hebt.

Het nieuwe goud: leden
Met De Correspondent als lichtend voorbeeld zijn er internationaal steeds meer journalistieke platforms die kiezen voor leden of donateurs in plaats van abonnees. Het grote verschil? Met abonnees is er een betaalmuur om de artikelen en met leden blijft de informatie voor iedereen beschikbaar. En natuurlijk de vraag hoe je mensen bereid vindt geld te betalen om ook anderen het mogelijk te maken te genieten van goede journalistiek.
Om 11.00 is er een panelgesprek met onder andere Maaike Goslinga van De Correspondent over wanneer mensen bereid zijn lid te worden en aansluitend om 12 uur een panelgesprek over de verschillende vormen van lidmaatschap.

Als het verhaal te goed is om waar te zijn
In Duitsland likt Der Spiegel zijn wonden nog na het laatste schandaal waarbij Claas Relotius het ene verhaal na het andere verzon. In Perugia wordt daar een aantal keer over nagepraat, steeds zonder De Spiegel. Om 15.00 uur is de centrale vraag wat de verleidingen zijn bij het vertellen van een goed verhaal.

James Ball: Nepnieuws-expert over nepnieuws
James Ball, auteur van Post-Truth: How Bullshit Conquered The World, houdt zich nu drie jaar bezig met zoń beetje alle aspecten van nepnieuws. Hij krijgt om 16.00 uur het woord om zijn laatste inzichten te delen. Wat werkt en wat niet en wat moeten we met Facebook?

Journalistiek en populisme, dat worden geen vrienden
Journalistiek en populisme is een lastige combinatie. Populisme is sowieso iets dat bestreden moeten worden, is de gangbare mening in Perugia. Op verschillende podia wordt besproken hoe. Ook om 16.00 uur als toch niet de minste, zoals Charlie Beckett en Jay Rosen aanschuiven. 

Wat als de media in handen zijn van maar een paar partijen?
Eveneens om 16.00 uur een gesprek over het effect van eigendomsverhoudingen. Wat gebeurt er als mediabedrijven in handen zijn van maar een paar mensen en die verbinden zich met de machthebbers. Het eerst is in Nederland al het geval, het tweede mag je hopen dat nooit gebeurt. Afschrikwekkende voorbeelden uit bijvoorbeeld Hongarije, Turkije en Italië zouden ons dat moeten leren.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.