— donderdag 25 november 2021, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Facebook blokkeert video International Press Freedom Awards na copyrightclaim Chinees bedrijf

Juni 2021: een lege redactie van Daily Apple, kort na het verschijnen van de laatste editie. Uitgever en oprichter Jimmy Lai is te zien op een monitor op de redactievloer. | EPA

Facebook heeft een video rondom de uitreiking van de International Press Freedom Awards van persvrijheidsorganisatie CPJ geblokkeerd, omdat er een dertig jaar oud fragment in voorkomt waar een Chinees mediabedrijf rechten op claimt.

CPJ roept Facebook op de video weer vrij te geven. Het fragment is afkomstig uit een commercial in het kader van de lancering van het Hongkongse dagblad Apple Daily, omstreeks 1990. Uitgever Jimmy Lai neemt een hap uit een appel, nadat allerlei afgeschoten pijlen doel hebben gemist. Auteursrecht op het fragment wordt geclaimd door kabelbedrijf i-Cable News uit Hongkong; Facebook blokkeerde daarop de video.

Dagblad Daily Apple sneuvelde in juni 2021, nadat de autoriteiten de krant beschuldigden van samenspanning met buitenlandse mogendheden om de Chinese staatsveiligheid te ondermijnen. De autoriteiten pakten in de maanden daarna diverse medewerkers op, waaronder hoofdredacteur Lam Man-chung.

CPJ nam contact op met nieuwszender i-Cable News maar hoorde niets terug. De persvrijheidsorganisatie zegt niet te kunnen achterhalen of de blokkade door Facebook bewust of geautomatiseerd is genomen. Het productiehuis dat de video produceerde liet deze voor publicatie onafhankelijk toetsen. Juristen stelden dat het fragment binnen Amerikaanse fair use wetgeving valt.

CPJ noemt de blokkade het zoveelste voorbeeld van misbruik van Amerikaanse auteurswetgeving voor censuur. Op YouTube en Twitter is dezelfde video - inclusief de advertentie - nog wel te zien.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.