NVJ compleet lid

— donderdag 25 november 2021, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Facebook blokkeert video International Press Freedom Awards na copyrightclaim Chinees bedrijf

Facebook blokkeert video International Press Freedom Awards na copyrightclaim Chinees bedrijf
Juni 2021: een lege redactie van Daily Apple, kort na het verschijnen van de laatste editie. Uitgever en oprichter Jimmy Lai is te zien op een monitor op de redactievloer. | EPA

Facebook heeft een video rondom de uitreiking van de International Press Freedom Awards van persvrijheidsorganisatie CPJ geblokkeerd, omdat er een dertig jaar oud fragment in voorkomt waar een Chinees mediabedrijf rechten op claimt. Laatste wijziging: 25 november 2021, 11:49

CPJ roept Facebook op de video weer vrij te geven. Het fragment is afkomstig uit een commercial in het kader van de lancering van het Hongkongse dagblad Apple Daily, omstreeks 1990. Uitgever Jimmy Lai neemt een hap uit een appel, nadat allerlei afgeschoten pijlen doel hebben gemist. Auteursrecht op het fragment wordt geclaimd door kabelbedrijf i-Cable News uit Hongkong; Facebook blokkeerde daarop de video.

Dagblad Daily Apple sneuvelde in juni 2021, nadat de autoriteiten de krant beschuldigden van samenspanning met buitenlandse mogendheden om de Chinese staatsveiligheid te ondermijnen. De autoriteiten pakten in de maanden daarna diverse medewerkers op, waaronder hoofdredacteur Lam Man-chung.

CPJ nam contact op met nieuwszender i-Cable News maar hoorde niets terug. De persvrijheidsorganisatie zegt niet te kunnen achterhalen of de blokkade door Facebook bewust of geautomatiseerd is genomen. Het productiehuis dat de video produceerde liet deze voor publicatie onafhankelijk toetsen. Juristen stelden dat het fragment binnen Amerikaanse fair use wetgeving valt.

CPJ noemt de blokkade het zoveelste voorbeeld van misbruik van Amerikaanse auteurswetgeving voor censuur. Op YouTube en Twitter is dezelfde video - inclusief de advertentie - nog wel te zien.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.