word studentlid

— dinsdag 30 januari 2024, 15:12 | 0 reacties, praat mee

Hongkong wil omstreden veiligheidswet uitbreiden

Hongkong wil omstreden veiligheidswet uitbreiden
De bestuurders van Hongkong houden een persconferentie op het hoofdkwartier van de regering - © Louise Delmotte

De regering van Hongkong wil de omstreden veiligheidswet in de regio uitbreiden met een lokale wet. De nieuwe wet richt zich onder meer tegen verraad, buitenlandse inmenging, opruiing en diefstal van staatsgeheimen. De hoogste bestuurder van Hongkong, John Lee, heeft het plan dinsdag gepresenteerd. Ook werd het begin van een openbare consultatieronde aangekondigd die tot 28 februari loopt. Laatste wijziging: 8 maart 2024, 08:01

De invoering van een veiligheidswet voor de Chinese speciale bestuurlijke regio stond al in de Hongkongse grondwet, die sinds de teruggave van de vroegere Britse kolonie aan China in 1997 van kracht is.

Het is de tweede poging van Hongkong om de controversiële wetgeving door te voeren. De laatste poging van de regering, in 2003, leidde tot sterke publieke tegenstand , waardoor de wet werd ingetrokken.

Als reactie op het massaprotest voor meer democratie voerde Peking in 2020 voor Hongkong een eigen nationale veiligheidswet in. Die wet is omstreden: volgens critici wordt de wet misbruikt om kritiek op de autoriteiten neer te slaan. Sinds de invoering van de veilgheidswet zijn honderden mensen opgepakt, veelal democratische activisten, mensenrechtenadvocaten en journalisten, zoals uitgever Jimmy Lai.

Bekijk meer van

Jimmy Lai Hongkong China

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.