Facebook betreurt kaalslag lokaal nieuws

De week organiseert Facebook in de Verenigde Staten een journalistieke conferentie, gericht op lokaal nieuws. Het platform benadrukt daar het belang van lokaal nieuws voor gebruikers en betreurt de kaalslag bij lokale media. Krokodillentranen, aldus sommigen: Facebook is daar nu juist mede-verantwoordelijk voor.
Facebook heeft in januari een fonds van 300 miljoen dollar aangekondigd om journalistieke initiatieven te steunen, waarvan een deel ook in Europa zal worden besteed. Het beloofde toen een twee-daagse conferentie te zullen beleggen om uitdagingen rond lokaal nieuws te bespreken.
De bijeenkomst is besloten en volgens speciale afspraken worden geen namen van sprekers openbaar gemaakt, meldt CNN-journalist Brian Stelter. Hij voelt zich wel vrij de algemene teneur van de bijeenkomst te duiden.
Facebook zegt dat gebruikers keer op keer aangeven belangstelling te hebben in lokaal nieuws en dat Facebook ze graag zou willen helpen, maar dat er nauwelijks lokaal nieuws te vinden is. Het platform spreekt op basis van eigen research van ‘nieuwswoestijnen’, gebieden waar eigenlijk geen lokaal nieuws meer wordt geproduceerd.
“Een op de drie gebruikers woont in een gebied waar we nauwelijks lokaal nieuws kunnen vinden”, aldus Facebook. Jennifer Bendery, verslaggever bij Huffington Post wijst op de zweem van schijnheiligheid die hangt rond Facebooks bezorgdheid rond het karige lokale nieuwsaanbod.
Facebook: I will eat your ad revenue + destroy your business model
— Jennifer Bendery (@jbendery) March 18, 2019
Newsrooms: Wait, no don't
Facebook: Nom nom nom
Newsrooms: Stop we're laying off people to survive
Facebook: Nom nom
Newsrooms: Helllp
Facebook: OK now we want to provide our users w/local news but can't find it https://t.co/Zy6JhNBw72
Stelter wijst op het fenomeen van Amerikaanse ‘spookkranten’, die nog wel verschijnen maar zo zijn uitgehold dat de lokale bevolking slecht geïnformeerd raakt.
Uit onderzoek blijkt dat in zulke gebieden mensen minder geneigd zijn politiek actief te worden. Facebook heeft toegezegd onderzoekers van ruwe data te gaan voorzien om te kijken wat Facebook-gebruikers in die gebieden dan wel aan nieuws consumeren.
Praat mee